Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Miliband (Labour) stapt op, Farage (UKIP) en Clegg (LibDem) leggen functie neer

Miliband heeft net zijn ontslag als partijleider van Labour ingediend.
Miliband heeft net zijn ontslag als partijleider van Labour ingediend. Foto AP / Tim Ireland

De partijleider van Labour, Ed Miliband, is afgetreden. Labour heeft een zware nederlaag geleden in de Britse Lagerhuisverkiezingen. Partijleider Nigel Farage van UKIP wist in zijn eigen kiesdistrict geen zetel te bemachtigen.

Update 13.15: Ed Miliband heeft zojuist bekendgemaakt dat hij opstapt als partijleider. De plaatsvervangend partijleider Harriet Harman neemt zijn taken voorlopig waar tot er een nieuwe leider is gekozen. In zijn verklaring verontschuldigde Miliband zich voor het verlies en zei de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor het slechte resultaat. Hij bedankte zijn partij voor het privilege om de partij te mogen leiden. Miliband toonde zich niettemin strijdlustig. Hij zei door te zullen blijven vechten voor het soort land waar hij in gelooft en zei dat Labour terug zal komen: “Het gevecht gaat door.”

Twitter avatar jessbrammar Jess Brammar A gracious resignation speech, with even a few genuine laughs http://t.co/mIDzVgL1zf

Update 12.30: Farage stapt op, bericht persbureau Reuters nu hij geen zetel heeft. Hij sluit overigens niet uit dat hij in september zich opnieuw kandidaat zal stellen voor het leiderschap van UKIP.

Foto AP / Matt Dunham

Nigel Farage tijdens de persconferentie in een hotel in Broadstairs, in Zuidwest Engeland waar hij zijn vertrek als partijleider van UKIP aankondigde. Foto AP / Matt Dunham

Ook Nick Clegg van de LibDems legt zijn functie neer als partijleider. Clegg omschreef het verkiezingsresultaat als ‘desastreuzer’ dan hij zich had kunnen voorstellen.

Foto Reuters / Eddie Keogh

Een emotionele Nick Clegg op de persconferentie waar hij zijn vertrel als partijleider van LibDem aankondigde. Foto Reuters / Eddie Keogh

Twitter avatar BBCBreaking BBC Breaking News #GE2015 was “immeasurably more crushing than I could ever have feared” says Nick Clegg as he quits as Lib Dem leader http://t.co/eXyXVSvVsB
Twitter avatar BBCBreaking BBC Breaking News “History will judge us kindly” despite “this dark hour” says Nick Clegg as he quits http://t.co/eXyXVSvVsB #GE2015 http://t.co/qyohNiFXJx

Miliband stapt waarschijnlijk ook op

Miliband houdt om 12.00 uur Engelse tijd een toespraak waarin hij naar alle verwachting zijn conclusies zal trekken. Labour verliest mogelijk 26 zetels en komt op een totaal van 228, het laagste aantal sinds 1987. De rivaliserende Conservatieve Partij van zittend premier David Cameron lijkt een absolute meerderheid te gaan behalen.

Hij won in 2010 nipt het leiderschap van de partij. Daarna wist hij echter nooit onomstreden te worden bij zijn eigen achterban. Miliband had last van een slecht imago. Vanochtend bood hij zijn excuses aan voor de verkiezingsnederlaag:

“This has clearly been a very disappointing and difficult night for the Labour Party.”

Niet de enige

Miliband is waarschijnlijk niet de enige partijleider die zal opstappen naar aanleiding van de verkiezingsuitslag. Ook Nigel Farage (UKIP) en Nick Clegg (LibDems) zitten op de schopstoel.

Farage verloor vandaag de verkiezing in zijn eigen kiesdistrict Zuid-Thanet van een conservatieve kandidaat. Farage heeft eerder verklaard op te stappen als partijleider als hij die zetel niet wist te bemachtigen. UKIP heeft tot nu toe meer dan 3,7 miljoen stemmen gekregen, maar vanwege het kiesstelsel van districten heeft dat de partij pas 1 zetel opgeleverd.

Clegg’s partij verloor maar liefst 46 zetels. Een groot deel van de partijtop wist zijn plek in het Lagerhuis niet te behouden. Vanmorgen hintte de leider al op zijn vertrek:

“It is now painfully clear that this has been a cruel and punishing night for the Liberal Democrats.”

Cameron naar koningin

David Cameron gaat vanmiddag langs bij koningin Elizabeth. Dat is officieel niet nodig omdat Cameron al premier is, maar hij wil toch formeel de opdracht om een nieuw kabinet te vormen aanvaarden. Eerder vandaag keerde Cameron samen met zijn vrouw Samantha terug naar de premierswoning op 10 Downing Street.

Londense beurs veert op

Op de Londense beurs is enthousiast gereageerd op het nieuws van de duidelijke overwinning van de conservatieven. De beurs steeg gelijk bij de opening met 1,6 procent naar 6.995,25 punten. Veel investeerders kozen de kant van de partij van David Cameron nadat Labour bekendmaakte nieuwe reguleringen te willen invoeren. Ook het feit dat de Conservatieve Partij lijkt af te stevenen op een absolute meerderheid kan rekenen op goedkeuring onder beleggers.

Lees ook in NRC Handelsblad Partijkopstukken sneuvelen en nieuwe dienen zich aan (€) en lees alles over de Britse verkiezingen op nrc.nl/bureaulonden.