Janneke Vreugdenhil Rijstpudding

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

We sluiten de week af met een rijke, romige rijstpudding, op smaak gebracht met typisch Perzische ingrediënten als rozenwater, kardemom en pistachenootjes, en versierd met rozenblaadjes. Heerlijk, maar als ik u iets mag adviseren: serveer hem na een lichte hoofdmaaltijd.

Zet een grote steelpan op laag vuur. Doe de melk, de slagroom, het rozenwater, het fijngestampte kardemomzaad, het vanille-extract of vanillemerg en de honing erbij en roer goed. Laat even tegen de kook aan trekken, zet dan het vuur hoger en doe de rijst erbij. Blijf ongeveer 20 minuten roeren om het zetmeel aan de rijst te onttrekken, wat de pudding rijker zal maken. Voeg wat extra melk toe als de rijst dreigt uit te drogen. Doe de boter bij de gare rijst en roer tot deze gesmolten is. Zet het vuur uit en roer de limoenrasp erdoor voor een extra frisse smaak. In het Midden-Oosten eet men deze pudding het liefst koud. Schep hem in een grote serveerschaal of in kleine schaaltjes, garneer met amandelen en pistachenoten, bestrooi met wat gedroogde rozenblaadjes en zet een paar uur in de koelkast. Druppel er vlak voor het serveren nog wat honing over.