Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Instructiefilmpjes’ van activisten in Chili: zo pleeg je ‘per ongeluk’ abortus

Een groep activisten uit Chili plaatst sinds vorige maand “instructiefilmpjes” op internet die tonen hoe je “per ongeluk” een abortus pleegt. Onder de hashtag #LEYabortoTERAPÉUTICO roepen de Chileense vrouwen op om abortus om medische redenen te legaliseren.

Een screenshot uit één van de geplaatste "instructiefilmpjes".
Een screenshot uit één van de geplaatste "instructiefilmpjes". Screenshot YouTube / Miles Chile

Een groep activisten uit Chili plaatst sinds vorige maand “instructiefilmpjes” op internet die tonen hoe je “per ongeluk” een abortus pleegt. Onder de hashtag #LEYabortoTERAPÉUTICO roepen de Chileense vrouwen op om abortus om medische redenen te legaliseren.

In het katholieke Chili, waar de kerk een grote rol speelt, is abortus onder alle omstandigheden verboden. Nauwkeurige handleidingen om illegaal een abortus te plegen circuleren wel rond op internet, maar zijn niet zonder risico. Onze buitenlandredacteur Maartje Somers schreef eerder een verhaal over een 25-jarige vrouw die opgenomen werd in een ziekenhuis in de Noord-Chileense stad Calama met buikpijn en hevige vaginale bloedingen. De gynaecoloog onderzocht haar, en gaf haar aan bij de politie. De vrouw kan vijf jaar gevangenisstraf krijgen wegens het plegen van abortus.

De zaak van de vrouw trok de aandacht in Chili, waar een wetsvoorstel ter versoepeling van de huidige abortuswet de gemoederen toch al bezighoudt. In het Chileense parlement ligt nu een wijzigingsvoorstel op tafel van president Michelle Bachelet. Zij wil abortus om medische redenen tot twaalf weken legaliseren, dus alleen na een verkrachting, bij zwangerschap van een minderjarige, bij niet-levensvatbaarheid van de foetus of bij levensgevaar voor de moeder. Het onderwerp ligt de socialiste Bachelet na aan het hart. Ze is arts, voormalig minister van Gezondheid én voormalig voorzitter van een VN-vrouwenorganisatie.

Instructiefilmpjes

Als reactie om Bachelet te steunen in haar strijd, plaatsten de activisten tot nu toe drie “instructiefilmpjes” op YouTube. Suggesties die gegeven worden zijn: van de trap te vallen, een stomp in de maag of jezelf voor een auto laten vallen. In een verklaring laten de Chileense vrouwen weten dat het “natuurlijk niet de bedoeling is om dit na te doen”. Waarom ze de filmpjes dan wel online plaatsen?

“We willen laten zien hoe belangrijk het is dat er iets gaat veranderen in dit land. Als abortus niet gelegaliseerd wordt, kunnen zwangere vrouwen echt zo wanhopig raken en dit doen.”

Inmiddels zijn de filmpjes bij elkaar bijna 500.000 keer bekeken. Naast dat mensen positief reageren op de actie van de vrouwen, zijn er ook groepen die de activisten uitmaken voor “moordenaars” en “gekken”.

De filmpjes zijn hieronder te bekijken:

15.000 illegale abortussen

Schattingen van het aantal illegale abortussen dat Chileense vrouwen plegen - tegenwoordig meestal met medicijnen - lopen sterk uiteen. De conservatiefste gaan uit van 15.000 illegale abortussen per jaar.

Mocht het wetsvoorstel van president Michelle Bachelet aangenomen worden, dan is dat een prestatie: sinds 1991 sneuvelden in Chili twaalf eerdere voorstellen om de abortuswet te versoepelen.

Het hele artikel dat Maartje Somers eerder schreef in NRC Handelsblad over de abortuswet in Chili: Abortusverbod Chili wankelt, ondanks verzet . (€)