Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Conservatieven winnen Britse verkiezingen, mogelijk absolute meerderheid

Premier David Cameron en zijn vrouw Samantha keren terug naar 10 Downing Street, de woning van de zittende premier, nadat duidelijk is geworden dat de Conservatieve Partij de Britse Lagerhuisverkiezingen heeft gewonnen.
Premier David Cameron en zijn vrouw Samantha keren terug naar 10 Downing Street, de woning van de zittende premier, nadat duidelijk is geworden dat de Conservatieve Partij de Britse Lagerhuisverkiezingen heeft gewonnen. Foto AP/Kirsty Wigglesworth

De Conservatieve Partij stevent af op een onverwacht grote overwinning in de Britse Lagerhuisverkiezingen. Met nog dertien van de 650 kiesdistricten te gaan, lijkt het erop alsof de partij van David Cameron een absolute meerderheid gaat behalen. De partij krijgt er ruim twintig zetels erbij – grotendeels van de Liberaal-Democraten.

De Conservatieve Partij heeft nu 322 zetels. Er zijn er 323 nodig voor een absolute meerderheid. Het betekent in elk geval dat David Cameron premier blijft, en dat er voor het einde van 2017 een referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie zal worden gehouden. Nadat bekend was geworden dat Cameron zijn eigen zetel in Oxfordshire had behouden, zei hij te hopen snel een regering te kunnen vormen: “Mijn doel is simpel. Ik wil regeren voor iedereen.” Cameron gaat vanmiddag nog langs bij koningin Elizabeth.

De slachting onder de LibDems is groot. Veteranen als Simon Hughes (32 jaar in het Lagerhuis) en Vince Cable (18 jaar in het Lagerhuis) zijn gesneuveld, net als staatssecretaris van Financiën Danny Alexander. Schrale troost is dat partijleider Nick Clegg zijn zetel in Sheffield Hallam heeft behouden. In zijn overwinningstoespraak hintte hij op aftreden:

“It is now painfully clear that this has been a cruel and punishing night for the Liberal Democrats.”

Labour verliest in Schotland

Ook Labour lijdt verlies: in Schotland zijn 56 van de in totaal 59 zetels in handen gekomen van de Scottish National Party, een verlies van 40 zetels voor de partij van Ed Miliband. De Schotse Labour-leider Jim Murphy en schaduwminister van Buitenlandse Zaken Douglas Alexander raakten beiden hun zetel kwijt, de laatste aan een 20-jarige studente.

In de Midlands en Londen wint Labour nauwelijks genoeg zetels om het verlies in Schotland goed te maken. Onder andere Ed Balls, een veteraan met 10 jaar ervaring die kandidaat was om de nieuwe minister van Financiën te worden, verloor zijn plek in een kiesdistrict in Leeds. Partijleider Miliband sprak, nadat hij zijn eigen zetel had weten te behouden, van een “zeer teleurstellende en moeilijke avond voor Labour”. Hij bood zijn aanhang excuses aan voor wat er is gebeurd. De BBC meldt dat hij zijn aftreden later vandaag bekend zal maken. Om 12.00 uur Britse tijd houdt hij een toespraak.

Tweedeling een feit

Met de uitslag lijkt de tweedeling van het Verenigd Koninkrijk een feit: overwegend conservatief in het zuiden, socialistisch in Schotland. Labour verliest ook in Wales zetels. De peilingen wezen sinds januari op een nek-aan-nekrace tussen Labour en de Conservatieven. De exitpoll werd gisteravond dan ook met verrassing ontvangen. De opkomst is vooralsnog 66,1 procent. In Groot-Brittannië zijn ruim 46 miljoen mensen stemgerechtigd.

Lees alles over de Britse verkiezingen op nrc.nl/bureaulonden.