Economie

Die fitnessapparaten zijn big business: zie de beursgang van Fitbit

Beeld AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Aan fitness valt steeds meer te verdienen, zeker aan de technologie er omheen. Fitbit is een van de profiteurs van die trend, en het bedrijf gaat dan ook naar de beurs.

Met het (redelijk perfecte) beurssymbool FIT zullen de aandelen binnenkort worden verhandeld op de New York Stock Exchange. De onderneming hoopt met de beursgang zo’n honderd miljoen dollar op te halen (89 miljoen euro).

De markt voor sport-tech is vol en beweeglijk. Nike, Garmin, Jawbone, Microsoft en Apple verdringen elkaar. Maar Fitbit doet het al een tijd en maakte vorig jaar een keurige 131 miljoen dollar winst op een omzet van 745 miljoen dollar. Vorig jaar werden er bijna 11 miljoen apparaten verkocht, meldt de WSJ.

Dave Goldberg, feminist

Dave Goldberg is op een bijzondere manier herdacht door president Obama, door een collega die een mentor in hem zag, door zijn vrouw Sheryl. Iedereen is het erover eens: zijn dood door een val op een treadmill is - naast een vreselijk verlies voor zijn gezin - een kleine ramp voor Silicon Valley; zijn begrafenis is vergeleken met die van Steve Jobs, maar zonder de formaliteit.

The Economist heeft nu ook een necro en die is goed. Het verhaal zet Goldberg in als een ‘feministisch icoon voor de techwereld’. De 47-jarige ondernemer had groot succes als tech-topman, maar na zijn huwelijk met Sheryl Sandberg van Facebook ging zijn carrière op een lager pitje - die van haar was belangrijker, vond hij.

“Men zag het Sandberg/Goldberg-huishouden als een model voor modern feminisme. Vrouwelijk superstars zijn nog steeds zeldzaam in Silicon Valley, en macho-gedrag komt nog altijd veel voor. Goldberg werd vaak gevraagd hoe het was om in de schaduw van zijn vrouw te verkeren; hij maakte duidelijk dat hij heel blij was met haar succes.”

We luisteren graag - naar wie het met ons eens is

We halen steeds meer informatie van het internet en die informatie sluit aan bij wat we toch al vinden en denken. Je Twitter-feed, LinkedIn-adresboek en Facebookpagina: allemaal echokamers van gelijkgestemden.

Toch?

Valt wel mee, volgens een rapport van Facebook. “De echokamer is niet zo geïsoleerd als we denken”, schrijft de NY Times.

Facebook keek naar de manier waarop tien miljoen duidelijk ‘partijdige’ gebruikers de site hanteren. Het blijft vrij eenduidig: 23 procent van onze Facebookvrienden zijn politieke vreemden; 29 procent van de berichten op je pagina sluiten niet aan op je overtuigingen. Maar het is minder erg dan werd gevreesd, aldus het dagblad, dat dit als goed - of althans hoopvol - nieuws brengt.