Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Confrontatie in Sittard was vechtpartij tussen motorclubs

Leden van de Bandidos in Berlijn.
Leden van de Bandidos in Berlijn. Foto EPA / Gero Breloer

Het incident gisteravond in Sittard waarbij drie mensen lichtgewond raakten, betrof een confrontatie tussen motorclubs de Bandidos en de Red Devils. Dat heeft de politie eind middag bekendgemaakt tijdens een persconferentie samen met het OM en de burgemeester.

De gewonden betroffen twee leden van de Red Devils en een aspirant-lid van de Hells Angels. De gewonden hebben aangifte gedaan. Er is nog niemand opgepakt. De confrontatie deed zich voor bij café Dug Out aan de Romeinenstraat. In hetzelfde pand zit is een afdeling (‘chapter’) van de Red Devils gevestigd. Volgens de politie waren zo’n tien tot vijftien Bandidos rond 20.20 uur betrokken bij de vechtpartij. Volgens getuigen is bij de ruzie ook geschoten, maar dat kan de politie nog niet bevestigen.

L1 berichtte vandaag dat het café naast een sporthal zit, waar op het moment van het treffen tientallen volleyballers aan het trainen waren. In het gebouw is ook een fitnesscentrum en een dagopvang gevestigd.

Mensen in motorhesje mogen niet meer in de buurt komen

Burgemeester Sjraar Cox heeft het café per direct voor drie maanden gesloten. Daarnaast mogen leden van de motorclubs niet in het gebied rond het café komen. Cox onderzoekt verder of de gebeurtenis gevolgen heeft voor de vergunning van het café. De buurt klaagt al langer over overlast door leden van de motorclub. De burgemeester zei niet te tolereren dat leden van motorbendes in zijn gemeente onderlinge afrekeningen uitvoeren.

“We zijn als gemeente erg geschrokken hiervan. Met de sluiting van het café willen we rust creëren in de omgeving en hopen we ook verdere incidenten te voorkomen. Ook heb ik een noodbevel afgekondigd zodat we mensen die er niet horen te zijn de toegang kunnen ontzeggen in het gebied. We gaan ook een mobiele camera neerzetten bij de horeca zodat we de veiligheid in het gebied weer kunnen garanderen en de volleyballers hun sport weer gewoon kunnen beoefenen.”

Veel incidenten rond de motorclub Bandidos in Limburg

Er zijn afgelopen jaar meer incidenten geweest met de Bandidos in de provincie, die begin 2014 de eerste Nederlandse afdeling in Sittard-Geleen openden. Zo vonden er meerdere pogingen tot brandstichting plaats in een café in Echt-Susteren dat regelmatig werd bezocht door de Bandidos. Ook de woning van Bandidos-leider Harrie R. was tweemaal doelwit van brandstichting en het huis van een ander lid. De voorman van de club Harrie Ramakers kwam december vorig jaar vrij nadat hij en vier andere bendeleden werden veroordeeld wegens verboden wapenbezit en drugsbezit.

De burgemeester is niet bang voor een bendeoorlog zei hij, maar hij vreest wel voor een “uitwaaiereffect”. Cox zei dat hij al eerder bij het ministerie van Justitie heeft aangeklopt met de vraag om ondersteuning om een stammenstrijd te voorkomen. Hij achtte niet uitgesloten dat hij binnenkort weer een dergelijk verzoek ging neerleggen bij Justitie.

Lees ook: Granaten in de voortuin (€).

Bekijk hier de persconferentie in Sittard-Geleen: