Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

CDA voor het eerst niet in provinciebestuur Brabant

Voor het eerst krijgt Noord-Brabant een dagelijks bestuur zonder het CDA erin. VVD, SP, D66 en PvdA vormen een ‘liberaal-sociale’ coalitie. De partijen maakten vanavond de namen bekend van de kandidaat-gedeputeerden. Hun bestuursakkoord presenteren ze komende dinsdag.

Het CDA-logo op vlaggen tijdens de campagne in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.
Het CDA-logo op vlaggen tijdens de campagne in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Voor het eerst krijgt Noord-Brabant een dagelijks bestuur zonder het CDA erin. VVD, SP, D66 en PvdA vormen een ‘liberaal-sociale’ coalitie. De partijen maakten vanavond de namen bekend van de kandidaat-gedeputeerden. Hun bestuursakkoord presenteren ze komende dinsdag.

De christendemocraten belanden dus in de oppositie. Die rol zijn ze niet gewend: zowel het CDA als voorloper KVP hebben zolang de partij bestaat altijd deel uitgemaakt van Gedeputeerde Staten in Brabant, schrijft persbureau ANP.

In eerste instantie zag het ernaar uit dat de zittende coalitie van CDA, VVD en SP de komende vier jaar door zou gaan. De onderhandelingen klapten echter door onenigheid over de aanleg van het laatste stuk van de rondweg Eindhoven, de zogenoemde ‘Ruit’. Voor de SP was het bouwen van een snelweg door het groene Dommeldal onacceptabel, het CDA was juist groot voorstander. Vervolgens werd de SP bij de onderhandelingen ‘ingeruild’ voor D66, maar uiteindelijk was het dus het CDA dat buiten de boot viel.

Dat het CDA in Noord-Brabant buiten het bestuur blijft is historisch, maar in het algemeen heeft de partij over een gebrek aan invloed niet te klagen. In zeker tien andere provincies wordt het CDA wel onderdeel van de Gedeputeerde Staten. In Noord-Holland zijn de onderhandelingen nog bezig, maar ook daar is de partij betrokken bij de formatie.

PvdA na zeventig jaar weg uit GS Friesland

Begin vorige maand werd bekend dat de PvdA voor het eerst in zeventig jaar geen deel uitmaakt van de Gedeputeerde Staten van Friesland. Daar kwam een college van CDA, VVD, SP en de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Lijsttrekker Sander de Rouwe (CDA-Tweede Kamerlid) had het liefst een coalitie met de PvdA gewild. De sociaal-democraten, goed voor zeven zetels, eisten volgens hem echter twee gedeputeerden. Daarmee zou het totaal op zes gedeputeerden komen, een meer dan nu. In het licht van het inkrimpen van het aantal provincieambtenaren vond het CDA dat niet te verkopen.