Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Cameron herbenoemt deel kabinet - minister Schotland nog onduidelijk

Cameron en zijn vrouw Samantha vanmiddag bij 10 Downing Street.
Cameron en zijn vrouw Samantha vanmiddag bij 10 Downing Street. Foto AFP / Adrian Dennis

De Britse premier David Cameron heeft vanavond, na het winnen van een absolute meerderheid bij de Lagerhuisverkiezingen, een deel van zijn kabinet herbenoemd – uitgezonderd de posten die voorheen werden bezet door de Liberaal-Democraten. Zij verloren donderdag 49 van hun 57 zetels.

Uit de benoemingen blijkt dat Cameron voortgang van zijn beleid voor ogen heeft. Minister van Financiën George Osborne, verantwoordelijk voor de fikse bezuinigingen van de afgelopen jaren, blijft op dit post maar is ook benoemd tot minister van Staat. Dat maakt hem een primus inter pares onder de overige ministers.

Hammond een van onderhandelaars met EU

Op Buitenlandse Zaken herbenoemde Cameron Philip Hammond. Hij zal een van de onderhandelaars over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie worden. Toen hij vorig jaar William Hague opvolgde op die post, zei Hammond dat de overige lidstaten geen andere keuze hebben dan het Verenigd Koninkrijk “substantiële hervormingen” te bieden. De dreiging van een referendum noemde hij tegenover The Daily Telegraph toen “een machtig wapen in ons arsenaal” die “het tijdspad zal bepalen”.

Op de vraag of hij voorstander was van een Brexit, een terugtrekking uit de EU, antwoordde hij de BBC in 2013, toen nog minister van Defensie:

“Dit is een club waar we lid van zijn. Voor we het over opzeggen hebben, moeten we proberen de regels te veranderen, en te veranderen hoe het werkt, en de doelstellingen zo te veranderen dat die werken voor de Britten.”

Onduidelijk was vanavond nog of staatssecretaris van Europese Zaken David Liddington ook is herbenoemd.

May moet immigratie terugdringen

Op Binnenlandse Zaken blijft Theresa May zitten, die moet toezien op het terugdringen van immigratie. Ze suggereerde vandaag dat de datacommunicatiewet die door de LibDems werd geblokkeerd omdat deze te ingrijpen was, zal worden ingediend. Het zou betekenen dat internetproviders de gegevens van alle sms-jes, e-mails en websites van iedere gebruiker moeten bewaren.

May zal, gezien haar kritiek op het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg, waarschijnlijk samen met minister van Justitie Chris Grayling een wet indienen waarmee het Britse Lagerhuis arresten kan vetoën. Straatburg moet volgens Grayling slechts “een adviserende rol” hebben. Toen hij op het partijcongres vorig jaar herfst deze belofte deed, reageerden juristen en mensenrechtenorganisaties geschokt. Sir Nicolas Braza, voormalig Brits rechter in Straatsburg, noemde het tegenover Channel4 “een slecht voorbeeld” voor andere landen.

Minister Schotland nog niet bekend

Ook minister van Gezondheid Jeremy Hunt behoudt zijn post. Hij moet ervoor zorgen dat iedere Engelsman (Schotland, Wales en Noord-Ierland zijn verantwoordelijk voor hun eigen gezondheidsbeleid) zeven dagen per week naar de huisarts kan. Groter probleem zijn echter de wachtlijsten in ziekenhuizen.

Cameron heeft nog niemand benoemd tot minister van Schotland. Dat wordt een cruciale post gezien de winst van de Schotse nationalisten. Eigenlijk is er maar één kandidaat: David Mundell, de enige Conservatief met een zetel in Schotland.