Cultuur

Wat stop jij in de cloud?

iStock

Durf jij nog privéfoto’s op te slaan in de cloud? Over de veiligheid van opslagruimte op internet is veel te doen. Maar hoeveel mensen in Nederland gebruiken eigenlijk een dienst als Dropbox, Microsoft OneDrive, Google Drive of Apple’s iCloud?

Uit cijfers die het CBS vandaag presenteert blijkt dat ruim een derde van de Nederlandse internetgebruikers bestanden opslaat in de cloud. We staan daarmee op plaats zes in Europa. Dat is ruim boven het Europese gemiddelde en flink hoger dan bijvoorbeeld Duitsland.

Is het wel gratis?

Toch blijven we Nederlanders. Het liefst willen we gratis gebruik maken van online opslag. Het komt dus goed uit dat diensten zoals Google Drive en Dropbox een gratis versie hebben, naast een uitgebreidere uitvoering die geld kost. Van de cloudgebruikers in Nederland zegt maar tien procent daarvoor te betalen. Daarmee scoren we net onder het Europese gemiddelde.

Wat slaan we op?

Vooral foto’s, tekst en muziek, blijkt uit het onderzoek.

En dus: wel of geen cloud?

Een kwart van de Nederlandse internetters maakt zich zorgen over de veiligheid van online opslagmogelijkheden. Tegelijkertijd vindt 59 procent van de gebruikers in Europa het handig dat bestanden via de cloud vanaf verschillende plaatsen en apparaten te gebruiken zijn. Ongeveer 55 procent gebruikt de cloud vooral als back-up. De belangrijkste reden om geen gebruik te maken van de cloud is, zo blijkt, niet een gebrek aan vertrouwen in de veiligheid maar simpelweg een ontbrekende behoefte aan extra opslagruimte.