Is dit de toekomst? Vrolijke video over een collectieve smartphoneverslaving

Hoe vaak check jij je smartphone per dag? Nu opschrijven, dan pas verder lezen. Deze animatievideo schetst een tragikomisch toekomstbeeld van een collectieve smartphoneverslaving: een leven met gebogen hoofd, apathisch starend naar fel oplichtende telefoonschermpjes.

Hoe vaak check jij je smartphone per dag? Nu opschrijven, dan pas verder lezen. Het antwoord: ruim vijfendertig keer (€). Het checken van je smartphone is een gewoonte geworden, beweerde Mariek van den Abeele van de Universiteit van Tilburg (die onderzoek doet naar de sociale implicaties van mobiele media) onlangs in NRC Handelsblad.

De onderstaande animatievideo schetst een tragikomisch toekomstbeeld van een collectieve smartphoneverslaving. Een leven met gebogen hoofd, apathisch starend naar fel oplichtende telefoonschermpjes. Smartphone bij het eten, smartphone in de trein, smartphone bij het opstaan (wekker), om je arm (bij het sporten), op de wc (tegen de verveling?).

Dat is exact het beeld dat maker en student Xie Chenglin, die een opleiding volgt aan de Chinese Central Academy of Fine Arts, wilde overbrengen. Verder blijft de video weg van paternalisme of belerende toontjes en is het vooral een grappige en prachtig gemaakte productie.

https://www.youtube.com/watch?v=PsH9wGB_Acs

beloningsmechanisme

Via de smartphone zijn mensen volgens Vanden Abeele constant op zoek naar kleine beloningen, zo zei ze in NRC Handelsblad (€):

“Vrijwel elke keer wanneer je je telefoon checkt, is er wel kans op een nieuw nieuwsbericht dat je kunt lezen, een paar nieuwe e-mails of statusupdates die je kunt bekijken of een berichtje waarop je kunt reageren.”

Het artikel vervolgt:

Een beloning die verder weg ligt, wordt lager ingeschat. Met andere woorden: nú op Facebook kijken krijgt voorrang boven straks eerder klaar zijn met werk. Wat daar precies de gevolgen van zijn, is grotendeels onduidelijk; het onderzoek ernaar staat nog in de kinderschoenen. [Lees verder. €]

video’s over smartphones

Het ‘gevaar’ van het gebruik van smartphones is een dankbaar en dramatisch thema voor filmmakers. Na een duik in ons archief vonden we een artikel over een video van Londense filmstudio weareseventeen, die onze afhankelijkheid van mobiele telefoons in beeld brengt. Of een overdreven/herkenbaar filmpje over een dag zonder telefoon. Of deze, met de onheilspellende kop ‘Over de tirannie van de mobiel’.

En kende je de onderstaande video al? Look up is immens populair en ruim 50 miljoen keer bekeken. A spoken word film for an online generation, zo luidt de ondertitel. Kijken. Als je niet raakt afgeleid, tenminste.

Lees ook op NRC Q: De wereld kan niet zonder smartphone