Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

SBM Offshore schrapt meer banen na tegenvallend kwartaal

Foto SBM

Maritiem dienstverlener SBM Offshore schrapt dit jaar en volgend jaar niet 1200, maar 1500 banen. Het door corruptieaffaires en lage olieprijzen geplaagde concern boekte in het eerste kwartaal een fors lagere omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo bleek vandaag bij de presentaties van de kwartaalcijfers.

SBM boekte een omzet van 601 miljoen dollar (532 miljoen euro), tegen 782 miljoen dollar een jaar eerder. De opbrengsten van producten die gereed zijn voor gebruik (Turnkey) zakten daarbij met 40 procent tot 326 miljoen dollar, meldt persbureau ANP. De andere diensten brachten 16 procent meer op.

Reeks omkoopaffaires

SBM is marktleider op het gebied van drijvende productie- en opslagplatforms die worden gebruikt bij de oliewinning uit de diepe zee. Door de gedaalde olieprijzen, schroeven olieconcerns hun investeringen terug.

Het imago van SBM heeft bovendien ernstige schade opgelopen door een reeks omkoopaffaires die tussen 2007-2011 hebben plaatsgevonden. Ondanks een recente schikking van 240 miljoen dollar (194 miljoen euro) met het Openbaar Ministerie in Nederland, sleept de affaire zich in Brazilië nog voort. Daar lopen meerdere corruptie-onderzoeken waarbij SBM betrokken is. Het bedrijf mag niet meedingen naar nieuwe orders.

De in december aangekondigde reorganisatie moest ertoe leiden dat SBM jaarlijks zo’n 40 miljoen dollar (32 miljoen euro) minder uitgeeft. Naast de ontslagronde, kondigde SBM ook aan zijn hoofdkantoor te verhuizen naar Amsterdam. Nu staat het hoofdkantoor nog in Monaco. SBM heeft wereldwijd zo’n 10.500 mensen in dienst, van wie 8400 vast.

Lees verder op NRCQ: SBM Offshore is bereid aangifte te doen tegen eigen oud-bestuurders en SBM Offshore is een nu witte zwaan in een pikzwarte vijver