Depay kiest voor Manchester United - ‘PSV krijgt 27,5 miljoen euro’

PSV speler Memphis Depay viert de 0-4 tegen FC Twente.
PSV speler Memphis Depay viert de 0-4 tegen FC Twente. Foto ANP / Jasper Ruhe

Memphis Depay verruilt PSV deze zomer voor Manchester United. De aanvaller heeft een akkoord bereikt met de Britse club en ook PSV is akkoord met de transfersom, zo maakten beide clubs zojuist bekend. Met de transfer is volgens VI een bedrag van 27,5 miljoen euro gemoeid.

De enige voorwaarde die nog aan de transfer hangt, is dat Depay fysiek in orde is. Als hij de medische keuring in Manchester doorstaat, vertrekt hij in juni naar de club van trainer Louis van Gaal. De topscorer van de eredivisie stond de afgelopen tijd in de belangstelling van meer grote clubs. Ook Paris Saint-Germain en Liverpool wilden de behendige aanvaller graag hebben.

Twitter avatar JeroenKapteijns Jeroen Kapteijns Depay staat nu nog op trainingsveld #PSV maar reist vanmiddag al naar Manchester voor afronding droomtransfer
Twitter avatar RikElfrink Rik Elfrink #PSV maakt met #Depay een enorme klapper en kan 31 miljoen euro en doorverkoop% verdienen aan de transfer van #Depay. Zo meer op ed.nl

De transfersom kan door bonussen overigens nog oplopen tot 32 miljoen euro, zo meldt het voetbaltijdschrift. Als PSV dat volledige bedrag uiteindelijk krijgt, is Depay de duurste verkoop van een Nederlandse club ooit. Tot nu toe was dat Ruud van Nistelrooij. Hij vertrok in 2001 ook van PSV naar United, voor 30,5 miljoen euro.

PSV bedingt ook doorverkooppercentage

Naast de transfersom en de bonussen heeft PSV ook bedongen dat het een percentage van de transfersom krijgt als Manchester Depay in de toekomst doorverkoopt. Technisch manager van PSV Marcel Brands zegt trots te zijn op de grote transfer van Depay, die uit de jeugdopleiding van PSV komt. Volgens Brands heeft Depay een “belangrijk aandeel” gehad in het behalen van de landstitel dit jaar:

“Hij is een prachtige exponent van onze opleiding en gaat een mooie overgang maken naar een schitterende club in een schitterende competitie. Sportief gezien verliezen we natuurlijk een fantastische speler, die van grote waarde is voor het team. Maar heel PSV gunt hem deze prachtige stap.”

PSV wilde meer dan 20 miljoen

De keuze voor Manchester United komt niet als een verrassing, aangezien Depay afgelopen zomer bij het Nederlands elftal al nauw samenwerkte met Van Gaal, die nu de Britse club traint. Direct na dat toernooi kon de 21-jarige vleugelspeler al op veel belangstelling rekenen, maar hij koos ervoor om eerst de landstitel met PSV te winnen.

In augustus van vorig jaar brak PSV nog het contract met Depay open en werd de overeenkomst verlengd tot 2018. Eerder liet technisch manager Marcel Brands van PSV al dat Depay alleen zou vertrekken als er meer dan 20 miljoen euro op tafel werd gelegd.

Doorbraak in Brazilië

Depay speelt sinds 2011 in het eerste elftal van PSV. In het eerste seizoen was dat nog sporadisch maar een jaar later kwam de aanvaller al tot 20 competitiewedstrijden, waarin hij 2 doelpunten maakte. Vorig seizoen speelde hij innagenoeg alle wedstrijden en scoorde hij 12 doelpunten.

Depay’s absolute doorbraak volgde echter op het wereldkampioenschap van afgelopen zomer in Brazilië, waar hij met een doelpunt en een assist een belangrijke rol speelde bij de overwinning op Australië. Afgelopen seizoen maakte Depay in de competitie 21 doelpunten voor PSV en speelde hij een belangrijke rol bij het winnen van de titel.