Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

OM heroverweegt vervolgen Al-Jaberi voor majesteitsschennis

Medewerkers van de gemeente zijn bezig de woorden ' Fuck de Koning' van de muren van het Paleis op de Dam te verwijderen.
Medewerkers van de gemeente zijn bezig de woorden ' Fuck de Koning' van de muren van het Paleis op de Dam te verwijderen. Foto ANP / Evert Elzinga

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat zich bij nader inzien alsnog beraden over de vraag of Abulkasim Al-Jaberi voor de strafrechter moet verschijnen wegens majesteitsschennis. Gisteren maakte het OM nog bekend dat hij op 27 mei voor de politierechter moet verschijnen wegens het roepen van ‘Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis!’ tijdens een betoging in Amsterdam op 16 november vorig jaar. Dat hoeft nu niet meer. De dagvaarding is ingetrokken.

In de heroverweging van het vervolgingsbesluit zullen ze de argumenten wegen die de advocaat van Al-Jaberi, mr. Willem Jebbink, afgelopen maandag heeft gezonden aan de officier van justitie A.J.M. Vreekamp die de zaak behandelt. Het Amsterdamse OM is de zaak opnieuw gaan bekijken na een storm van kritiek die het vervolgingsbesluit de afgelopen 24 uur opriep.

Weinig kans op veroordeling

Ook binnen het OM bestond weinig begrip voor het besluit van het Amsterdamse OM. Volgens veel aanklagers is de kans dat de rechter de verdachte in deze zaak voor majesteitsschennis veroordeelt erg klein.

Advocaat Jebbink heeft in zijn sepotverzoek uitgelegd dat ‘fuck het koningshuis’ betekent ‘weg met het koningshuis’. Dat is een politiek standpunt. Er is volgens hem een hele grote kans dat de politierechter in zo’n zaak besluit tot ontslag van rechtsvervolging of vrijspraak.

De vervolging van Al-Jaberi leidde gisteren tot veel onbegrip. Onder meer op Twitter namen veel mensen de leus over om hun ontsteltnis over het besluit van het OM uit te drukken. En vannacht werd het Paleis op de Dam door onbekenden beklad met de tekst van Al-Jaberi.