ING boekt flink meer winst, ook NN Group schrijft zwarte cijfers

Exterieur van het hoofdkantoor van ING bij avond.
Exterieur van het hoofdkantoor van ING bij avond. Foto ANP/Lex van Lieshout

ING heeft flink meer winst geboekt in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van een jaar eerder. De onderliggende nettowinst viel met bijna 1,2 miljard euro 43 procent hoger uit dan in de eerste maanden van 2014. De voormalige verzekeraar van ING, NN Group (Nationale Nederlanden) boekte een nettowinst van 485 miljoen euro.

ING, dat vanochtend de kwartaalcijfers bekendmaakte, dankt de positieve cijfers vooral aan een flinke groei van het aantal verstrekte kredieten. Dat wijst volgens de bank op het feit dat de economie weer aantrekt in de landen waar ING actief is. ING voorziet dit jaar een groei van de Nederlandse economie van 1,5 procent. Daarnaast hoefde de bank minder geld opzij te leggen om eventuele verliezen op slechte leningen op te vangen.

Reorganisatie boekt succes

Uiteindelijk boekte ING onder de streep - waar ook resultaten van verkochte bedrijfsonderdelen in meetellen - een winst van 1,8 miljard euro. Een jaar eerder schreef de bank nog rode cijfers ter waarde van 1,9 miljard euro. ING verkocht dit jaar het belang in de voormalige Amerikaanse verzekeringsdochter Voya.

Bij de bank werd in november vorig jaar een nieuwe strategie gelanceerd, die vooral is gebaseerd op het verder digitaliseren van bankieren. Afgelopen jaar werden daardoor ruim 10.000 arbeidsplaatsen geschrapt, zo’n 17 procent van alle banen bij de bank. Nu begint de bank daarvan te profiteren. In februari maakte ING bekend voor het eerste sinds de crisis weer eens dividend aan de aandeelhouders uit te gaan keren.

Nationale Nederlanden

NN Group schreeft zwarte cijfers dankzij bezuinigingen, goede beleggingsresultaten en een grote pensioensdeal. Vorig jaar leed de verzekeraar nog 215 miljoen euro verlies in de eerste drie maanden. De kosten werden het afgelopen jaar met 22 miljoen euro teruggedrongen. Uiteindelijk moet eind 2016 een kostenbesparing van 200 miljoen euro zijn gerealiseerd. Nu al heeft de reorganisatie van NN Group zo’n 164 miljoen euro opgeleverd.

ING bracht NN Group vorig jaar naar de beurs. ING is haar belang in de verzekeraar aan het afbouwen. Voor het einde van volgend jaar wil de bank alle aandelen verkocht hebben. Nu heeft de bank nog 54.6% in handen. Het afsplitsen van NN Group was een voorwaarde voor de staatssteun die ING in 2008 kreeg en vorig jaar afloste.

Lees ook in NRC Handelsblad: ING keert voor het eerst sinds crisis dividend uit (€) en kom op NRC Q alles te weten over de kunstcollectie van de bank: Kunst op je werk, wat doet dat er eigenlijk toe?