Belangrijk figuur van Jemenitische tak Al-Qaeda gedood door Amerikaanse drone

Een belangrijke leider van de Jemenitische tak van terreurnetwerk Al-Qaeda, Nasser bin Ali al-Ansi, is in Jemen gedood door een Amerikaanse drone. In januari verscheen al-Ansi in een video waarin hij de verantwoordelijkheid voor de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo claimde.

Een screenshot van een propagandavideo die op 14 januari online is gezet door al-Malahem Media, het mediabureau van de Jemenitische tak van Al-Qaeda.
Een screenshot van een propagandavideo die op 14 januari online is gezet door al-Malahem Media, het mediabureau van de Jemenitische tak van Al-Qaeda. AFP / Ho / Al-Malahem Media

Een belangrijke leider en ideoloog van de Jemenitische tak van terreurnetwerk Al-Qaeda, Nasser bin Ali al-Ansi, is in Jemen gedood door een Amerikaanse drone, meldt persdienst AFP. Al-Ansi zou vorige maand al zijn gedood, maar het nieuws komt nu pas naar buiten. Hij stierf met zijn oudste zoon en zes andere strijders bij gevechten in de havenstad Mukalla (maps).

Een lid van Al-Qaeda, Abu al-Miqdad al-Kindi, bevestigde de dood van Al-Ansi in een elf minuten durende video op Twitter, zo signaleerde de SITE Intelligence Group, een online-‘jihadmonitor’. Amerika is het enige land met drones in de regio.

videoboodschap

In januari verscheen al-Ansi in een video waarin hij de verantwoordelijkheid voor de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo claimde. “De helden werden gerekruteerd en zij handelden”, zei Ansi. “Zij hebben actie ondernomen tot grote tevredenheid van alle moslims.”

In een andere video, gepubliceerd in december 2014, beschuldigde hij de Amerikaanse president Obama ervan de gehele verantwoordelijkheid voor de dood van de gijzelaars Luke Somers uit Amerika en Peter Korkie uit Zuid-Afrika te dragen. De mannen waren ontvoerd door Al-Qaeda en kwamen in Jemen om het leven tijdens een mislukte Amerikaanse bevrijdingsoperatie.

Volgens een biografie, vorig jaar uitgebracht door de Jemenitische tak van Al-Qaeda, is Nasser bin Ali al-Ansi geboren in oktober 1975 in Taiz, Jemen. Hij nam deel aan de ‘jihad’ in Bosnië in 1995 en zat een half jaar gevangen in Jemen. In 1995 trad hij toe tot de Jemenitische tak van Al-Qaeda.

Deze video maakte CNN over Nasser bin Ali al-Ansi.

Het Belgische dagblad De Morgen publiceerde eerder een profiel van ‘sjeik Nasser’.