Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Dodental Nepal stijgt naar 7.600, 284.000 huizen verwoest

Chinese reddingswerkers desinfecteren het puin in de stad Kathmandu in Nepal.
Chinese reddingswerkers desinfecteren het puin in de stad Kathmandu in Nepal. Foto EPA/Narendra Shrestha

De omvang van de verwoesting door de zware aardbeving in Nepal wordt steeds beter zichtbaar. Gisteravond publiceerde het VN-bureau voor rampenhulp OCHA een nieuw rapport waaruit blijkt dat met name het aantal beschadigde huizen veel groter is dan verwacht. Ook het aantal doden is opnieuw gestegen.

In totaal zijn meer dan een half miljoen huizen beschadigd, waarvan meer dan de helft totaal verwoest is. Dat getal ligt twee keer zo hoog als eerdere inschattingen. Het dodental nam toe naar 7.675, het aantal gewonden ligt nu op meer dan 16.000 mensen. Nog altijd worden meer dan 37.000 mensen vermist.

415 miljoen dollar nodig

Met name huizen van steen en klei in de bergen van Nepal zijn bezweken door de aardbeving die een kracht had van 7,8 op de schaal van Richter. Zeker 8 miljoen mensen - op een totaal van ongeveer 31 miljoen inwoners - hebben hulp nodig, zo schrijft OCHA. Om het land de noodhulp te geven die het nodig heeft schat het VN-bureau dat er een bedrag van 415 miljoen dollar (366 miljoen euro) moet worden opgehaald. Tot nu toe is er ruim 100 miljoen dollar aan noodhulp gegeven en nog eens 240 miljoen dollar toegezegd.

Gisteren bleek hadden de samenwerkende hulporganisaties in Nederland via Giro555 tot nu toe zo’n 13,6 miljoen euro hebben opgehaald voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Het reddingswerk in Nepal wordt op verzoek van de Verenigde Naties onder leiding van Nederland verricht.

Lees meer over Nepal in ons dossier.