Crash helikopter Mali door technisch falen

Een Nederlandse Apache gevechtshelikopter
Een Nederlandse Apache gevechtshelikopter Foto ANP / Evert-Jan Daniels.

Een falend onderdeel in het besturingssysteem heeft er waarschijnlijk toe geleid dat een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter op 17 maart neerstortte in Mali.
Dat blijkt uit het voorlopige onderzoek dat Defensie heeft ingesteld naar de toedracht van de crash, waarbij de twee inzittenden omkwamen, meldt persbureau ANP.

Het toestel stortte neer tijdens een schietoefening. In het noorden van Mali is een VN-missie actief om de vrede en stabiliteit te herstellen. Het gebied wordt bedreigd door extremistische rebellen. Aan de missie levert Nederland ongeveer 450 manschappen, vier gevechtshelikopters en drie transporthelikopters. Nederland verzamelt inlichtingen en voert verkenningsmissies uit in het gebied.

Defensie vermoedde al dat er een technisch mankement was. Het ministerie wacht nu op definitieve maatregelen van Boeing, de fabrikant van de Apache. Vooruitlopend hierop is het specifieke onderdeel al uit alle 28 Nederlandse Apaches verwijderd.

Aan de grond

Sinds het ongeluk blijven alle 28 Nederlandse Apache-helikopters aan de grond totdat het technische probleem is opgelost.