Aanval Texas ‘geïnspireerd’ door, niet geïnitieerd vanuit, IS

Nadir Soofi (l) en Elton Simpson.
Nadir Soofi (l) en Elton Simpson. Foto's via Facebook via Al Jazeera

De daders van de schietpartij in Garland, Texas, zijn niet aangestuurd vanuit terreurgroep Islamitische Staat. Ze werden wel door de jihadistische beweging geïnspireerd, zei de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter vandaag.

“Het beeld dat wij krijgen van de onderzoeken die lopen, is dat de aanval is geïnspireerd op, niet geïnitieerd door IS”, zei Carter volgens persbureau AFP. “Dat is een belangrijk verschil.”

In vizier bij FBI

Elton Simpson (30) en Nadir Soofi (34) schoten zondagavond in Garland, een voorstad van Dallas, op een bewaker bij een anti-islambijeenkomst. In het Curtis Caldwell Center werden cartoons van de profeet Mohammed getoond. Geert Wilders was uitgenodigd om te spreken. De schietpartij vond plaats nadat Wilders het evenement had verlaten.

Beide schutters werden gedood door de politie. Kort na de schietpartij werd duidelijk dat Simpson jihadistische sympathieën had. Veiligheidsdienst FBI kreeg Simpson in 2006 in het vizier, omdat hij contact zou hebben met iemand die ervan werd verdacht een terreurcel in Arizona op te zetten. Dat hij terreurdaden aan het voorbereiden was, werd niet bewezen geacht.

Soofi was niet eerder door de FBI onderzocht. Hij woonde in hetzelfde appartementencomplex als Simpson.

    • Laura Klompenhouwer