Renault: Verstappen krijgt zondag een betere, betrouwbaardere motor

Max Verstappen direct nadat hij uitviel tijdens de Grand Prix van China, begin vorige maand.
Max Verstappen direct nadat hij uitviel tijdens de Grand Prix van China, begin vorige maand. Foto EPA / Wu Hong

Max Verstappen rijdt tijdens de Grand Prix van Spanje aankomend weekeinde met een verbeterd motorblok. Na de vele problemen in de eerste vier races heeft fabrikant Renault recentelijk aanpassingen doorgevoerd, die de motor betrouwbaarder en beter moeten maken. Dat meldt de operationeel directeur van de racetak van Renault, Remi Taffin.

Renault heeft de drie weken tussen de Grand Prix van Bahrein en die van Spanje naar eigen maximaal benut om iets te doen aan de motorproblemen. Taffin zegt daarover tegen de website Motorsport.com:

“Dat gat gaf ons de mogelijkheid om eens goed te kijken naar de informatie die we sinds de start van het seizoen hebben verzameld. We hebben keihard gewerkt om iets te doen aan de problemen waar we de eerste races mee kampten. Voor deze race hebben we aanpassingen aan de motor gedaan die het blok betrouwbaarder en beter moeten maken.”

Een vertrek uit de F1

Renault kreeg de eerste weken van het nieuwe Formule 1-seizoen veel kritiek vanwege de prestaties van de motor. Die zou niet alleen veel langzamer zijn dan het blok van concurrenten Mercedes en Ferrari, maar viel ook veelvuldig uit. Daardoor liepen de coureurs van Red Bull en Toro Rosso meermaals punten mis.

Vooral het grote Red Bull is niet te spreken over de samenwerking met de Franse fabrikant. De gemoederen liepen zo hoog op dat de Oostenrijkse renstal, die tussen 2010 een 2013 telkens de wereldtitel won, dreigde uit de Formule 1 te stappen. Ook Renault dacht daar vanwege de negatieve publiciteit over na.

Verstappen viel drie keer uit

Red Bull is niet het enige team dat de motorblokken van Renault gebruikt. Ook het kleinere Toro Rosso, waar Verstappen dit seizoen rijdt, neemt zijn motoren bij de Fransen af. De jonge Nederlander is in vier races tijd drie keer uitgevallen met motorproblemen. In twee van die races lag hij op koers om punten te behalen.

Aanstaande zondag om 14.00 uur rijdt Max Verstappen zijn vijfde wedstrijd in de koningsklasse van de motorsport, op het Spaanse circuit van Catalunya. De kwalificatie voor die race is op zaterdag en begint eveneens om 14.00 uur.