Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Verbeet nieuwe voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei

Foto ANP / Koen van Weel
Foto ANP / Koen van Weel Gerdi Verbeet vorig jaar tijdens de herdenking bij het Indisch Monument van de Japanse capitulatie.

Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet wordt op 1 juni voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Verbeet volgt Joan Leemhuis-Stout op, die sinds 2010 voorzitter is.

Verbeet (64) was eerder voorzitter van de Tweede Kamer en is onder meer lid van de raad van toezicht van het Anne Frank Huis. Verbeet heeft grote persoonlijke en inhoudelijke betrokkenheid getoond bij oorlogsgetroffenen en het Nederlandse herinneringslandschap, aldus staatssecretaris Van Rijn, schrijft persbureau ANP.

Het Nationaal Comité organiseert onder meer de dodenherdenking op 4 mei en coördineert de bevrijdingsfestivals op 5 mei. Verbeet is voor een periode van zes jaar benoemd.