Russische ingenieurs: MH17 neergehaald door Boek-raket

De laatste kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van MH17 worden op 2 mei op de luchthaven van Charkov in een Hercules-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht gedragen. In totaal zeven lijkkisten zijn naar Eindhoven gevlogen.
De laatste kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van MH17 worden op 2 mei op de luchthaven van Charkov in een Hercules-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht gedragen. In totaal zeven lijkkisten zijn naar Eindhoven gevlogen. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

MH17 is neergehaald door een Boek-raket. Dat schrijven Russische ingenieurs in een geheim rapport dat in handen is van de Russische krant Novaja Gazeta. Volgens de ingenieurs, die werken in de Russische defensie-industrie, is de raket niet afgeschoten vanuit een gebied dat op dat moment werd bezet door pro-Russische separatisten.

De Russen zouden hun conclusies hebben getrokken aan de hand van foto’s van brokstukken en satellietbeelden. Ze concluderen dat de raket niet kan zijn afgeschoten vanuit Snizjne, dat op dat moment in handen was van de rebellen. De beschadigingen van het vliegtuig kloppen volgens het rapport niet met die lanceerlocatie.

Wel suggereren ze dat de Boek-raket is gelanceerd vanuit Zaroshchens’ke, een plaatsje 30 kilometer ten westen van Snizjne waar destijds militairen van het Oekraïense leger gevestigd waren. In het rapport worden naar eigen zeggen satellietbeelden van 14 juli getoond van het dorp waarop een raketinstallatie te zien is. De ingenieurs schrijven dat het afweergeschut op 17 juli, de dag waarop vlucht MH17 crashte, is verdwenen. Oekraïne zegt dat de beelden nep zijn.

Dat de Russen Oekraïne de schuld geven is niet nieuw, schrijft onze correspondent Steven Derix in Rusland:

” In het rapport worden de pro-Russische separatisten vrijgepleit, en gaat de beschuldigende vinger naar de Oekraïense strijdkrachten. Dat de Oekraïners de schuld krijgen is niet nieuw, maar de conclusie over de Boek-raket is bepaald opvallend. Want in de afgelopen maanden heeft Rusland juist nadrukkelijk de mogelijkheid opengehouden dat MH17 is neergeschoten door een Oekraïens gevechtsvliegtuig.”

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Nieuw rapport probeert te bewijzen dat de Oekraïners #MH17 neerhaalden met een Boek. Eerst was het nog eenSU-25 … http://t.co/V7YwBZGV0m

250 kisten

Op 17 juli kwamen alle 298 inzittenden van vlucht MH17 om het leven toen het vliegtuig neerstortte in Oost-Oekraïne. Het strafrechtelijk onderzoek naar de daders, alsook de precieze toedracht, loopt nog. Nederland speelt in de onderzoeken een leidende rol. Het Openbaar Ministerie gaf eind maart nieuwe beelden en geluidsfragmenten vrij in een poging meer getuigen te vinden over een transport van een Boek-raketsysteem door een groep separatisten. Inmiddels zijn er tientallen bruikbare tips binnengekomen.

Afgelopen zaterdag kwam de laatste vlucht met stoffelijke resten van slachtoffers aan in Nederland. De bergingsmissie is afgerond. In totaal zijn er ongeveer 250 kisten naar Nederland gevlogen. Alleen twee Nederlandse passagiers zijn nog niet geïdentificeerd, maar forensische experts hopen ook hen binnenkort te kunnen identificeren.

Lees vandaag in NRC Handelsblad: Russen: wel een Boek, niet van ons (€).