Openbaar Ministerie gaat man die ‘fuck de koning’ zei vervolgen

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat activist Abulkasim Al-Jaberi vervolgen. Al-Jaberi stond terecht omdat hij tijdens een Zwarte Piet-demonstratie op 16 november vorig jaar “Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis” heeft gezegd. Het OM vond de woorden beledigend voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Terwijl Sinterklaas op 16 november de stad binnenvoer, demonstreerden op het Beursplein in Amsterdam in de regen enkele tientallen tegenstanders van Zwarte Piet.
Terwijl Sinterklaas op 16 november de stad binnenvoer, demonstreerden op het Beursplein in Amsterdam in de regen enkele tientallen tegenstanders van Zwarte Piet. Foto ANP / Evert Elzinga

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat activist Abulkasim Al-Jaberi vervolgen, zo liet advocaat Willem Jebbink weten aan persbureau ANP. Al-Jaberi stond terecht omdat hij tijdens een Zwarte Piet-demonstratie op 16 november vorig jaar “Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis” heeft gezegd. Het OM vond de woorden beledigend voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Advocaat Jebbink noemde de arrestatie van Al-Jaberi “buiten alle proporties”. Jebbink:

“Hij werd door de politie van het podium gehaald. Politie en Openbaar Ministerie snappen niets van de vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid.”

Jebbink wil Willem-Alexander en Máxima laten getuigen.

“De mening van mijn cliënt komt neer op: weg met het koningshuis. Dat is vervelend voor Willem-Alexander en Máxima, maar het gaat veel te ver om te denken dat zij zich daardoor in hun eer aangetast voelen. We willen nu van hen persoonlijk weten of zij zich beledigd voelen of dat ze juist pluriformiteit en vrije meningsuiting van hun onderdanen ondersteunen.”

De zaak komt op 27 mei voor de Amsterdamse rechter.

    • Sterre van der Hee