Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

NS, open de poortjes van Rotterdam

Screenshot uit filmpje van RTV Rijnmond

Rotterdam Centraal is deels gefinancieerd met publieke middelen. Het geeft daarom geen pas de stationshal enkel toegankelijk te maken voor NS-klanten, meent de Rotterdamse filosofe Machteld Geuskens.

Ineens is de plaats waar mensen aankomen, vertrekken en samenkomen niet meer voor iedereen toegankelijk. Alleen als je 20 euro op je ov-chipkaart reserveert, openen de poortjes. Misleidend is het argument dat je nog steeds kosteloos door het station kunt lopen. Weliswaar wordt er niets afgeschreven, maar niet iedereen kan die 20 euro reserveren.

Natuurlijk is het iconische, door de koning geopende station niet de enige doorgang van centrum naar noord. Maar wel de enige aangename. Alternatief is de gure fietstunnel. Armen zijn daar vanaf nu op aangewezen, terwijl dat stationsgebouw deels is gefinancierd met publieke middelen.

Ik stel me het station voor als toegangspoort tot de stad. En die hoort niet voorbehouden te zijn aan enkel treinreizigers, maar vrije doorgang te verlenen aan eenieder. Ik heb begrip voor de veiligheidszorgen: mensen die zonder kaartje op de trein stappen zijn ongetwijfeld vaker agressief. Maar zet die poortjes dan dichter bij de trein, voor de perrontrap.

Lees verder (€)