Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Je kunt er zo een salaris bij knutselen

Online marktplaats Etsy ging vorige maand naar de beurs. Ze willen internationaal uitbreiden. Iets meer dan 50 Nederlanders kunnen inmiddels al goed verdienen door de site Etsy.

Een modaal maandinkomen verdienen door lekker te knutselen in de kelder van je huis? Het is mogelijk. Hoewel, misschien is ‘lekker knutselen’ een beetje te simpel gezegd. Wie echt wil verdienen met handgemaakt werk, moet een kwalitatief goed product aanbieden. Of op zijn minst een origineel product. Lukt dat dan gaat de verkoop hard. 53 Nederlanders kunnen meepraten: ze verkochten meer dan 1.000 handgemaakte spullen via de Amerikaanse online marktplaats ‘Etsy’, de grootste knutselmarktplaats ter wereld. Er bestaan nog twee soortgelijke platformen: het Duitse DaWanda en het Belgisch-Nederlandse Markita.

Hoeveel dat verkoopt? De absolute nummer één in Nederland, een haakster uit Harlingen, verkocht bijna 35.000 items. Hoeveel Nederlanders in totaal actief zijn op het platform is niet bekend. Ter vergelijking: de Amerikaanse topverkopers verkochten tegen de half miljoen producten, daaronder zakt dat aantal al snel naar de 300.000.

Sinds vorige maand is Etsy beursgenoteerd. Het bedrijf verkocht ruim 16,5 miljoen aandelen voor 14,35 euro per stuk. Het geld dat met de beursgang is opgehaald, investeert Etsy in uitbreiding en naamsbekendheid in het buitenland. Dat is ook fijn voor de verkopers want 70 procent van hun klanten komt nu nog uit Amerika. Daarbuiten, voornamelijk in Europa en Azië, is nog veel ruimte voor groei.

Bijna 22 miljoen artikelen worden er momenteel aangeboden op Etsy, door ruim 1,4 miljoen verkopers. Een kwartiertje doorklikken op de site, en je komt onder andere tegen: een jumpsuit voor honden, een gehaakte bikini, een toilet voor in het poppenhuis, heel veel sierraden, een stropdas met elektrische gitaren, een houten telefoonhoesje, een you-are-the-most-amazing-boyfriend-because-notitieboekje en oorbellen in de vorm van het hoofd van Nicolas Cage. Kortom: écht alles.

Het concept is simpel. Iedereen kan een eigen ‘winkel’ op de website openen. In deze winkel, een persoonlijke pagina binnen de Etsy-website, bieden zij hun producten aan door een foto, beschrijving, prijs en zoekterm te plaatsen. Het product is vervolgens te vinden via de algemene zoekfunctie van de website. De kopers bestellen, Etsy regelt de betaling, de verkoper verzendt.

Natuurlijk ziet Etsy wat terug van het eigen succes. Verkopen via de site is niet gratis. Verkopers betalen Etsy 20 dollarcent per item dat ze online zetten. Daarnaast gaat 3,5 procent van elke transactie naar Etsy. De website regelt in ruil daarvoor het betalingssysteem, geeft online verkooptips en onderhoudt en ontwikkelt het platform.