Een dag #fuckdekoning. De gebeurtenissen op een rij

Vandaag werd bekend dat Abulkasim Al-Jaberi vervolgd wordt voor het roepen van ‘Fuck de koning’ tijdens een demonstratie. Tot ontsteltenis van velen. Dit is wat er daarna gebeurde.

De vlag hangt uit bij een pand in Dordrecht tijdens de eerste Koningsdag nieuwe stijl.
De vlag hangt uit bij een pand in Dordrecht tijdens de eerste Koningsdag nieuwe stijl. Foto ANP / Lex van Lieshout

‘Man vervolgd voor majesteitsschennis’. Nee, dit is geen nieuwsbericht uit Thailand, waar zoiets kan leiden tot een celstraf van 15 jaar. Dit is Nederland, anno 2015. Vandaag werd bekend dat Abulkasim Al-Jaberi vervolgd wordt voor het roepen van ‘Fuck de koning’ tijdens een demonstratie. Tot ontsteltenis van velen. Dit is wat er daarna gebeurde.

De uitspraak van één man op 16 november vorig jaar (Al-Jaberi zei “Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis”) werd na bekendmaking van het besluit van het Openbaar Ministerie massaal overgenomen.

Twitter avatar arjenlubach Arjen Lubach Fuck Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg.

#fuckdekoning

Twitter avatar jellebc Jelle Corstius Fuck de koning.
Twitter avatar cinemonkey Nico van den Berg Op 4 en 5 mei de mond vol hebben van de zwaar bevochten vrijheid, maar op 6 mei iemand vervolgen om #fuckdekoning. WTF!
Twitter avatar Thdegraaf Thom de Graaf Majesteitsschennis als delict is in 21ste eeuw absurd, maar #fuckdekoning vervolgen is helemaal onzin. Gebrek aan goede smaak strafbaar?
Twitter avatar JJvanderWal Jan Jaap van der Wal Wat mij betreft zegt de Koning één keer Fuck Abulkasim al-Jaberi terug en dan is het daarmee ook klaar. Toch? #fuckdekoning

En zo waren er ruim 1500 tweets (volgens Hashtracking). Het leek onvermijdelijk, de hashtag zou binnen afzienbare tijd trending zijn op het sociale netwerk. Toch? Wie bij Twirus (een tool die de meest besproken onderwerpen op Twitter bijhoudt) keek, zag dat de leus bovenaan de lijst stond. Maar bij Twitter was de bewuste hashtag nergens te bekennen. Hoe kon dat, vroeg televisiepresentator Arjen Lubach. Nou, door het scheldwoord ‘fuck’, zo bevestigde communicatiemanager Marloes van der Laan van Twitter Benelux aan RTL:

“‘Fuck is wel toegestaan, maar niet als trending topic.”

Twitter avatar arjenlubach Arjen Lubach Waarom blokkeert twitter de trend #fuckdekoning, met al die honderden tweets? Of zien jullie m wel staan links?

Al snel diende zich een alternatief aan: #fokdekoning. Dat zou wel door de ‘twittercensuur’ heen komen, dacht men. Maar trending topic werd de hashtag niet. #majesteitsschennis trouwens wel.

Twitter avatar arjenlubach Arjen Lubach Goed, ik zal er zo even over ophouden, maar als we dus #fokdekoning tweeten kan het wel trending worden, aangezien Twitter ‘fuck’ blokkeert.

Het kon ook niet anders, of de figuur ‘Willy’ zou in de satirische montages van Lucky TV reageren op alle commotie. Eén van de bekendste persiflages in de rubriek van De Wereld Draait Door is immers koning ‘Willy’ (beelden van koning Willem-Alexander waar onnozele teksten bij worden gemonteerd). Dat ging zo:

Al-Jaberi werd opgepakt toen hij bij een demonstratie tegen Zwarte Piet - die was toegestaan - "de orde verstoorde". Hij riep leuzen die niets met Zwarte Piet te maken hadden en omdat belediging van de koning strafbaar is, werd hij om die reden opgepakt. Al-Jaberi weigerde een strafbeschikking van 500 euro te betalen en moest daarom voor de rechter verschijnen. De activist zat vanavond aan tafel bij Jeroen Pauw:

Al-Jaberi heeft nooit iemand willen beledigen, zegt zijn advocaat. Maar waar houdt uitingsvrijheid op en begint majesteitsschennis? Arjen Lubach ging hierover bij Pauw in discussie met koningshuisverslaggever Marc van der Linden en columnist Zihni Özdil.

Artikel 111 (Opzettelijke belediging van de Koning) uit het Wetboek van strafrecht stelt majesteitsschennis strafbaar: maximaal 5 jaar cel. De kans lijkt klein dat Al-Jaberi veroordeeld wordt tot een gevangenisstraf. De zaak komt op 27 mei voor de Amsterdamse rechter.

Tussen 2000 en 2012 werden negentien majesteitsschenniszaken door het Openbaar Ministerie (OM) ingeschreven, waarvan bijna de helft tot een veroordeling heeft geleid. Het ging toen om vijf geldboetes, drie (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraffen en één veroordeling in de categorie ‘overige straf’.