Dit is een artikel uit het NRC-archief

Arbeidsmarkt

CNV: Massaal ontslag tijdelijke krachten en flexkrachten

Het Meldpunt misbruik flexwet van vakbond CNV heeft klachten over bijna 200 verschillende organisaties ontvangen. Volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen is er sprake van “massaal ontslag van tijdelijke krachten en flexkrachten”.

Vacatures op de ruit van een uitzendbureau.
Vacatures op de ruit van een uitzendbureau. Foto ANP / Erik van t Woud

Het Meldpunt misbruik flexwet van vakbond CNV heeft klachten over bijna 200 verschillende organisaties ontvangen. Het meldpunt werd drie weken geleden geopend voor uitzendkrachten en flexwerkers die hun baan verliezen in aanloop naar de Wet werk en zekerheid (Wwz). Volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen is er sprake van “massaal ontslag van tijdelijke krachten en flexkrachten”.

Het doel van de wet, die 1 juli in werking treedt, is juist om flexwerkers en uitzendkrachten een sterkere positie op de arbeidsmarkt te geven. Ze krijgen recht op een ontslagvergoeding en hebben eerder recht op een vast contract. Hierdoor worden de flexwerkers wel duurder voor de werkgevers.

Meldingen uit alle sectoren

Volgens het CNV willen bedrijven die extra kosten voorkomen door uitzendkrachten te “lozen” voordat de nieuwe wet in werking treedt. De vakbond ontving meldingen van “werknemers uit alle leeftijdsgroepen” over “bedrijven in alle sectoren”. Nederland kent momenteel ongeveer 700.000 uitzendkrachten.

Het valt het CNV op dat (semi)overheidsinstellingen, zoals de sectoren onderwijs, zorg en welzijn, “sterk vertegenwoordigd” zijn bij de meldingen. Ongeveer een derde van de klachten gaat over die sector. Een kwalijke zaak, volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen:

“Juist nu, vlak voor de invoering van de Wwz, verwacht ik dat de overheid laat zien hoe een goede werkgever zich gedraagt.”

CNV wil uitzendbureaus en inleners aanpakken

Een deel van de melders zegt te beschikken over stukken waarin de Wwz als directe aanleiding voor het ontslag wordt genoemd. Het CNV verzamelt de meldingen om “zaken op te bouwen om uitzendbureaus en inleners aan te pakken”.

Aanleiding van het meldpunt misbruik flexwet was de ophef die vorige maand ontstond toen ING en Nationale Nederlanden een flink aantal uitzendkrachten aan de kant zetten in aanloop naar de Wwz. ING maakte later bekend de uitzendkrachten te compenseren voor de misgelopen ontslagvergoeding.