Afghaanse rechter: doodstraf voor vier betrokkenen bij moord op vrouw Kabul

Demonstranten protesteren tegen de aanval op Farkhunda in Kabul, Afghanistan.
Demonstranten protesteren tegen de aanval op Farkhunda in Kabul, Afghanistan. Foto EPA / Hedayatullah Amid

De rechtbank in Kabul, Afghanistan, heeft vier mensen ter dood veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de lynchpartij van een 27-jarige Afghaanse vrouw in Kabul. In totaal stonden 49 verdachten, van wie 19 politieagenten, terecht in verband met de moord, schrijft persbureau Reuters.

Acht verdachten moeten zestien jaar de cel in, achttien mensen kwamen vrij. De overige verdachten staan zondag terecht. Rechter Safiullah Mujaddidi tijdens de hoorzitting:

“Wij hebben unaniem besloten Zanul Abiddin, Mohammad Yaqub, Mohammad Sharif en Abdul Bashir te veroordelen tot de dood door ophanging.”

De moord op Farkhunda

De vrouw, Farkhunda, werd in maart in Kabul door een menigte met stokken geslagen, overreden en in brand gestoken, omdat ze een koran had verbrand. Dat bleek niet waar te zijn. Politieagenten keken toe zonder in te grijpen en omstanders filmden de aanval met mobiele telefoons, waarna de beelden online werden verspreid. De aanval werd sterk veroordeeld door president Ashraf Ghani en zelfs door de Taliban.

Het leidde tot verontwaardiging en (normaal zeldzame) straatprotesten tegen religieus extremisme in het conservatieve land. Haar begrafenis groeide eveneens uit tot een opmerkelijk protest. Terwijl gewoonlijk mannen de lijkkist dragen, gebeurde dat nu door vrouwen die streden voor vrouwenrechten. Woedend eisten de honderden aanwezigen dat de schuldigen aan de moord met spoed voor de rechter werden gebracht.