Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bevrijdingsfestival

Wie betaalt jouw gratis feestje vandaag?

ANP

Het grootste nationale openluchtfestijn breekt vandaag weer los: de bevrijdingsfestivals. Bijna een miljoen mensen vieren vandaag Bevrijdingsdag op een van de veertien muziekfestivals in het land. Bekende artiesten als Racoon en The Common Linnets treden op. Er komen helikopters aan te pas. En het mooiste is: los van de biertjes, kost het je als bezoeker helemaal niets. Wie betaalt vandaag jouw feestje?

Dit waren vorig jaar de populairste feesten:

De veertien festivals - tenminste één per provincie - trokken bij elkaar vorig jaar een record van 919.500 bezoekers. Dat zijn schattingen van Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, want de toegang tot de festivals is overal gratis. Een kaartje voor Lowlands of Pinkpop kost al gauw 200 euro. Dit krijg je vandaag voor nop:

Maar wie betaalt dan wél?

Volgens een woordvoerder van het Bevrijdingsfestival in Wageningen komt de begroting voor de hele Bevrijdingsdag neer op een miljoen euro. Daarbij horen ook evenementen zoals het defilé, de Bevrijdingsvuurestafette en verschillende lezingen. “Maar tweederde van dat bedrag is begroot voor het festival.”

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is de grote organisator achter de festivals. De traditie bestaat in Amsterdam, Haarlem en Wageningen al sinds 1980. Toen 5 mei in 1990 een officiële feestdag werd, ontstond het plan om in elke provincie zo’n feest te organiseren. Vier jaar later is dat gelukt. Het fonds stelt ieder jaar per locatie 40 duizend euro beschikbaar.

En waar komt de rest van het budget vandaan? De organisaties willen geen exacte cijfers delen, maar duidelijk is dat sponsoren een flinke bijdrage doen. In Wageningen zijn dat onder meer Heineken, Wegener Media, Ballast Nedam en de Rabobank.

Daarnaast subsidiëren gemeentes en provincies de festivals. De provincie Gelderland maakt voor het Wageningse festival 100 duizend euro vrij. De gemeente legt nog bijna 60 duizend euro bij. De gemeenten Haarlem en Zwolle hebben iets minder begroot, 50 duizend euro dit jaar.

En uiteindelijk betaal je als bezoeker ook, met je biertje. Maar de organisaties proberen de kosten per deelnemer zo laag mogelijk te houden, legt de woordvoerder in Wageningen uit:

“We zijn wel wat commerciëler geworden. Door merchandise te verkopen bijvoorbeeld. Maar de drankprijs proberen we laag te houden. Het moet een feest voor alle Nederlanders blijven.”

Helaas zijn de weersvoorspellingen vandaag wat minder vrolijk. Het is maar te hopen dat al die vrijwillige bijdragen niet voor niets zijn.