Onweer bevrijdingsfestivals in oosten - geen pontonbrug Amsterdam

Een man op de fiets in Haarlem.
Een man op de fiets in Haarlem. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Bevrijdingsfestivals in vooral het oosten en het noordoosten van Nederland krijgen vandaag waarschijnlijk te maken met forse onweersbuien met kans op hagel en zware windstoten. Dat meldt het KNMI.

Het KNMI heeft dinsdag vanaf het einde van de ochtend voor het hele land code geel afgekondigd voor gevaarlijk weer.

Zware windstoten

De buien trekken vanuit het zuidwesten naar het noordoosten over het land. Daarbij kunnen hagel en lokaal zware windstoten voorkomen met een snelheid van rond de 85 kilometer per uur.

Vooral de bevrijdingsfestivals in onder meer Assen, Zwolle, Arnhem en Den Bosch hebben veel kans om last te krijgen van het slechte weer. De zwaarste buien zullen vallen in Twente, de Achterhoek, Drenthe en Groningen.

Als de buien voorbij zijn, wordt het kouder en blijft het hard waaien.

Ook in het westen regen

In het westen valt het aantal buien volgens het weerinstituut mee en zijn ze minder zwaar. In de middag en aan het begin van de avond kunnen er zware windstoten voorkomen. Later op de avond zal het droog zijn.

Geen pontonburg over het IJ

De pontonbrug over het IJ in Amsterdam wordt vandaag niet gebouwd. Dat maakt de organisatie zojuist bekend bij het radioprogramma De Ochtend op Radio 1.

Zo’n 6800 mensen hadden zich opgegeven voor een wandeling tussen de oevers van het IJ, die normaal alleen met veerponten of tunnels over te steken zijn. Maar tussen 14.00 uur en 16.00 uur, op het moment dat de wandelaars over de brug zouden gaan, worden zware windstoten en hevige regen verwacht.

Door de verwachte weersomstandigheden kan de organisatie de veiligheid van mensen op de brug niet garanderen.

De pont over het IJ blijft wel varen: alle evenementen aan de overkant van het water kunnen dus wel worden bezocht.

    • Carlijn Vis