Schietpartij Garland: dit is wat we tot nu toe weten over de daders

In de Amerikaanse stad Garland in Texas is zondagavond (lokale tijd) een schietpartij geweest bij een anti-islambijeenkomst. De politie doodde beide schutters. Gisteren werden hun identiteiten bekend en sindsdien komt er steeds meer informatie over de twee mannen naar buiten. Dit is wat we tot nu toe wel weten over de daders.

Nadir Soofi (l) en Elton Simpson.
Nadir Soofi (l) en Elton Simpson. Foto's via Facebook via Al Jazeera

In de Amerikaanse stad Garland in Texas is zondagavond (lokale tijd) een schietpartij geweest bij een anti-islambijeenkomst. Twee mannen kwamen aanrijden in een pick-uptruck en schoten op een bewaker die voor het gebouw stond waar de tentoonstelling was. De politie doodde beide schutters.

Geert Wilders was een van de sprekers op het evenement. Hij had het gebouw voor de schietpartij al verlaten.

Gisteren werden de namen van de schutters bekend en sindsdien komt er steeds meer informatie over de twee mannen naar buiten. Hun motieven zijn nog altijd onduidelijk. Dit is wat we tot nu toe wel weten over de daders.

Elton Simpson

Elton Simpson (30) werd geboren in de Verenigde Staten en woonde in Phoenix. Hij bekeerde zich tot de islam toen hij op de middelbare school zat en gaf zichzelf de naam Ibrahim.

Het was bekend dat Simpson jihadistische sympathieën had. De jongeman was een bekende van de politie: de FBI was een paar jaar geleden een onderzoek tegen hem begonnen. De veiligheidsdienst kreeg hem in 2006 in het vizier omdat hij contact zou hebben met iemand die ervan werd verdacht een terreurcel in Arizona op te zetten.

Aangeklaagd
Amerikaanse media melden dat Simpson in 2010 is aangeklaagd. Dat hij terreurdaden aan het voorbereiden was, werd niet bewezen geacht. Maar de rechter veroordeelde hem wel voor liegen tijdens het proces. Simpson had ontkend dat hij met FBI-informanten had gesproken over de voorbereidingen van een reis naar Somalië (waar hij aan de jihad wilde deelnemen), terwijl uit opnames bleek dat hij daar wel over had gesproken met de FBI. Simpson werd toen veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk en 600 dollar (zo’n 540 euro) boete.

#texasattack
Hij zou vlak voor de aanval zondag een bericht hebben getwitterd met de hashtag #texasattack. De foto bij het Twitteraccount was van Anwar al-Awlaki, een militant die in 2011 is omgekomen in Jemen door een aanval van een Amerikaanse drone. Volgens nieuwszender ABC News was Simpson degene die het bericht postte. Vijf jaar geleden stond hij terecht omdat hij naar Afrika wilde afreizen om zich aan te sluiten bij een terreurgroep.

#texasattack

#texasattack. Screenshot via The Guardian

Hij speelde basketbal en ging regelmatig naar het vrijdaggebed in de moskee in Phoenix. Volgens Usama Shami, voorzitter van de moskee Islamic Community Center in Phoenix, kwam hij sinds zijn veroordeling minder regelmatig naar het gebedshuis.

De FBI en de politie stelden een paar maanden geleden opnieuw een onderzoek in naar Simpson, nadat hij op sociale media berichten zette over terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Nadir Soofi

Nadir Soofi (34) is van Pakistaanse afkomst en is door zijn vader opgevoed als moslim. De FBI heeft niet eerder onderzoek naar hem gedaan.

Soofi woonde in hetzelfde appartementencomplex als Simpson. Volgens persbureau Reuters woonden de twee samen, maar volgens The New York Times is het onduidelijk of ze samenwoonden.

Volgens Amerikaanse media was Soofi de rustige van de twee; waar Simson juist extravert was, zou Soofi een rustiger karakter hebben. Hij werkte bij een tapijtreinigingsbedrijf en ging regelmatig naar dezelfde moskee in Phoenix. Zo nu en dan bracht hij zijn zoontje mee.

De grootmoeder van Soofi, Shirley Dromgoole of Garwood, zegt tegen NBC News dat haar kleinzoon geen terrorist is, en dat hij is beïnvloed door zijn huisgenoot Elton Simpson.

Simpson en Soofi droegen kogelwerende vesten en hadden machinegeweren bij zich.