Wilders: dit komt heel dichtbij

Dit is oorlog”, zo reageerde een organisator van de anti-islambijeenkomst in Garland, Texas,na de aanslag.

Een zwaarbewapende politieman op de bijeenkomst waar Wilders gisteravond sprak, voordat er buiten het gebouw werd geschoten.
Een zwaarbewapende politieman op de bijeenkomst waar Wilders gisteravond sprak, voordat er buiten het gebouw werd geschoten. Foto LARRY W. SMITH/Epa

Bij een Mohammed-cartoonwedstrijd in de Amerikaanse stad Garland, Texas, hebben vannacht twee mannen het vuur geopend op een agent. PVV-leider Geert Wilders was eregast bij het evenement. Hij had het gebouw al verlaten toen het schietincident plaatshad.

De agent raakte gewond, de twee mannen zijn door de politie doodgeschoten. Details over de daders ontbreken nog.

De politie zegt dat twee mannen in een auto kwamen aangereden, waarna ze begonnen te schieten op een agent. De agent raakte gewond aan zijn enkel en werd naar een ziekenhuis overgebracht. Bezoekers werden geëvacueerd naar een veilige kamer. Het evenement, georganiseerd door de American Freedom Defense Initiative (AFDI), was zwaarbewaakt door de politie. Blogger en anti-islamactivist Pamela Geller, voorzitter van AFDI, schreef vlak na de schietpartij op haar website: „Dit is oorlog. Dit is een oorlog tegen de vrijheid van meningsuiting. Wat gaan we doen? Gaan we ons overgeven aan deze monsters?”

Geert Wilders schreef op zijn website in een reactie: „Komt wel heel dichtbij zo. Aanslag op vrijheid van meningsuiting. Onacceptabel. Enige gepaste antwoord is: doorgaan. Maar makkelijk is het niet zo.”

Bij de cartoonwedstrijd waren volgens de organisatie circa 350 cartoons ingestuurd. De wedstrijd kreeg niet veel aandacht in de VS, waar Geller te controversieel is om een grote aanhang te hebben. Er waren ongeveer tweehonderd mensen op de bijeenkomst. Toch laaide het debat over de vrijheid van meningsuiting en islamkritiek de afgelopen dagen op in de VS, door de rel die is ontstaan over de PEN Award aan Charlie Hebdo.

Nadat het PEN American Center had besloten een belangrijke prijs voor vrijheid van meningsuiting aan het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo te geven, ontstond beroering onder Amerikaanse schrijvers. Zes schrijvers weigeren tafelheer te zijn op het gala, morgen in New York. Daarbij ondertekenden 145 schrijvers een brief waarin ze protesteren tegen de toekenning van de prijs.

Geert Wilders reist sinds vorige week door de Verenigde Staten. Hij speechte in Washington enkele malen, op uitnodiging van de zeer conservatieve Congresleden Louie Gohmert en Steve King. Wilders onderhoudt al jaren nauwe banden met een kleine groep anti-islamitische conservatieven, onder wie King en Geller. Buiten die kring kreeg Wilders weinig voet aan de grond in de VS.

Twee (islamitische) Democratische Congresleden riepen vorige week op Wilders toegang tot de VS te weigeren. Ze haalden de International Religious Freedom Act aan, een wet uit 1998 die het weigeren van toegang van politieke leiders mogelijk maakt, als zij religieuze vrijheden bedreigen. Het is overigens maar één keer voorgekomen dat die wet ook echt gebruikt is: in 2002, toen een omstreden Indiase politicus werd geweigerd.