Vragen rond vergunning na dode bij ongeval met heftruck

Bij een oldtimer-evenement viel zaterdag een dode toen een heftruck kantelde. Is de gemeente iets te verwijten?

Voor het gebruik van een heftruck tijdens het jaarlijkse oldtimer-evenement in het Gelderse Oosterwolde was geen vergunning aangevraagd. Na het incident met de omgevallen heftruck, waarbij zaterdag één dode en elf gewonden vielen, zei burgemeester Adriaan Hoogendoorn dat de organisatie van het jaarlijkse evenement een vergunning had voor het gebruik van de heftruck. Maar in de vergunningaanvraag die de gemeente online heeft gezet, staat daarover niets vermeld. Onder ‘te plaatsen objecten’ staan alleen ‘overkappingen’, luchtkussens’, ‘luidsprekers’ en ‘plaskruizen’ aangekruist.

Zaterdag kantelde rond half drie ’s middags tijdens het evenement de ‘verreiker’ – in media ook ‘hoogwerker’ genoemd – naar voren. In de personenkorf, bevestigd aan de telescooparm, zaten volwassenen en kinderen. De verreiker belandde bovenop een 48-jarige Oosterwolder, die overleed. Tien mensen raakten gewond, onder wie acht kinderen. Het is nog onduidelijk hoe de verreiker heeft kunnen kantelen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar het incident. Een team was ’s middags direct ter plaatse. Ook de politie en de arbeidsinspectie doen onderzoek naar de oorzaak.

De verreiker, bedoeld voor het vervoer en heffen van goederen, werd gebruikt als attractie tijdens het jaarlijks oldtimer-evenement, georganiseerd door het plaatselijk oldtimercomité.

Of het gebruik ervan wel in de vergunningaanvraag had moeten staan wordt nog onderzocht, zegt een woordvoerder van de gemeente. Huren ervan is voor particulieren geen enkel probleem. Maar het gebruik op een evenement brengt andere risico’s met zich mee.

Ook is nog onduidelijk of het gebruik van de verreiker in dit geval geoorloofd was. Een hoogwerker is bedoeld om mensen mee te heffen. Een verreiker is dat – hoewel je er een korf aan kunt bevestigen – in principe niet.