Braziliaanse Embraer opent kantoor in Nederland

De Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer opent een vestiging in Amsterdam. Dat meldt Patrice Candaten, hoofd verkoop Europa aan De Telegraaf. Embraer is hofleverancier van KLM Cityhopper, een rol die vroeger door Fokker werd vervuld. KLM vliegt al met 28 E190-vliegtuigen van Embraer. Eind maart werd bekend dat KLM nog eens vijftien E175-vliegtuigen heeft besteld, met ruimte tot 110 passagiers. De totale order, inclusief opties, betreft 34 vliegtuigen, met een waarde van 1,5 miljard dollar.

Toch is de relatie met KLM geen overweging geweest voor de vestiging in Nederland, aldus Candaten. Het gunstige belastingklimaat in Nederland gaf de doorslag. Het kantoor voor Europa, Midden-Oosten en Afrika is nu gevestigd in Parijs. Embraer wil in juli naar het Nederlandse kantoor in Amsterdam-Zuid verhuizen.

Mogelijk volgt later ook de onderhoudsafdeling, waardoor de Nederlandse vliegtuigindustrie zou kunnen profiteren. In totaal gaat het om 300 arbeidsplaatsen.

Embraer, in 1969 opgericht door de Braziliaanse luchtmacht, is succesvol met kleinere vliegtuigen voor de commerciële luchtvaart. Na Boeing, Airbus en Bombardier is het de vierde vliegtuigbouwer ter wereld. De omzet in 2014 was 6,3 miljard dollar, het bedrijf heeft 19.000 werknemers. (NRC)