Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Twee doden bij schietpartij anti-islambijeenkomst VS, waar Wilders sprak

Zwaarbewapende agenten op de bijeenkomst in Texas.
Zwaarbewapende agenten op de bijeenkomst in Texas. Foto EPA / Larry W. Smith

Bij een anti-islambijeenkomst in een voorstad van Dallas (Texas), waar cartoons van de profeet Mohammed werden getoond, zijn twee mensen doodgeschoten. Dat meldt persbureau Reuters. PVV-leider Wilders was een van de sprekers. Hij had het gebouw vlak voor de schietpartij verlaten.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Shots fired at Garland Mohammed cartoon free speech event. I just left the building after speeching. #garlandshooting

Twee schutters

Volgens de politie openden twee schutters het vuur op een agent die buiten stond. Die werd geraakt in zijn enkel, maar is inmiddels in het ziekenhuis behandeld. De twee daders zijn gedood door de politie. De auto van de daders is doorzocht en de politie zoekt in de omgeving naar mogelijke explosieven.

Update 9.30 uur: Geen andere schutters

Er zijn geen aanwijzingen dat er meer mensen betrokken waren bij het schietincident. Dat heeft burgemeester Douglas Athas gezegd tegen nieuwszender CNN.

Volgens burgemeester Douglas Athas van de plaats Garland was een verdachte op slag dood. „De tweede verdachte was gewond en probeerde bij zijn rugtas te komen. Hij werd weer neergeschoten”, aldus de burgemeester.

Reactie Wilders

Op Twitter plaatste Wilders een foto die vlak voor het incident was genomen. Daarop poseert hij met een groep zwaarbewapende leden van een arrestatieteam en schrijft hij dankbaar te zijn voor hun werk:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Picture taken just before #garlandshooting . Thank God the heroes of SWAT-team prevented the worst. http://t.co/BBaQNJir9b

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft contact gehad met Wilders en zegt in een reactie:

Twitter avatar minbuza Ministerie van BuZa #Koenders: ‘Geschrokken en verontrust door nieuws schietpartij #garlandshooting. Sprak net met Wilders. Ambassade ingeschakeld.’

Wilders noemt de schietpartij een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. In een reactie aan persbureau ANP zegt hij:

“Mijn enige antwoord is doorgaan, al wordt het er niet makkelijker op. Maar ik zal nooit buigen voor geweld en terreur en voor de vrijheid van meningsuiting en tegen de islamisering blijven strijden in Nederland en daarbuiten. Maar erg heftig was het wel vandaag.”

Onderdeel van de bijeenkomst was een tekenwedstrijd; er werd een prijs uitgeloofd voor de beste afbeelding van de profeet Mohammed. De winnende cartoonist kreeg een prijs van 10.000 dollar. Tijdens zijn toespraak liet Wilders weten dat hij de anti-islamtekeningen in Nederland wil laten tentoonstellen op het Binnenhof.

Reactie Nederlandse politici

Premier Mark Rutte is geschokt door de schietpartij. Tegen ANP zei hij:

“Ik ben geschokt door de schietpartij in Garland in de VS. Ik ben blij dat Geert Wilders ongedeerd is. Het onderstreept dat we alert en waakzaam moeten blijven en pal staan voor de vrijheid van meningsuiting.”

Rutte zei ook dat het onderzoek naar de omstandigheden moet worden afgewacht.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg noemt het nieuws over de aanslag “verschrikkelijk en bizar”. In een reactie tegen ANP zegt zij:

“Voor Wilders en zijn omgeving moet het afschuwelijk zijn dat de dreiging - die altijd aanwezig is - nu zo dichtbij komt.”

Niemand mocht gebouw verlaten

Voorafgaand aan de schietpartij was er een bijeenkomst van de American Freedom Defense Initiative. Op het evenement waren zo’n 200 mensen aanwezig. De schietpartij gebeurde rond 19.00 uur lokale tijd, net buiten het gebouw waar de bijeenkomst plaatsvond. Het Curtis Caldwell Center werd direct afgesloten. Bezoekers werden geëvacueerd naar een veilige kamer.

Volgens het scholenbestuur dat eigenaar is van het congrescentrum, renden twee mannen uit een auto en begonnen ze op bewaker Bruce Joiner te schieten. Aanwezige agenten schoten terug. Het is nog niet bekend wie de schutters zijn en waarom ze het congres aanvielen.

Een politieman klom vlak na de schietpartij in het congrescentrum op het podium om de bezoekers van het evenement te vertellen dat er buiten het gebouw was geschoten.

Een politieagent legt aan de bezoekers uit wat er buiten is gebeurd.

Een politieagent legt aan de bezoekers uit wat er buiten is gebeurd. Foto EPA / Larry W. Smith

Volgens een CNN-medewerker waren er op het moment van de schietpartij nog zo’n 40 mensen in het gebouw aanwezig.

Reactie van de organisator

De organisatoren van het evenement zeiden dat de tentoonstelling was bedoeld om vrijheid van meningsuiting te promoten. De voorzitter van de organisatie, blogger en anti-islamactivist Pamela Geller, schreef in een reactie op haar website:

“Dit is oorlog. Dit is een aanslag op het vrije woord. Wat gaan we doen? Gaan we capituleren voor deze monsters?”

Weinig voet aan de grond

Wilders reist sinds vorige week door de Verenigde Staten. NRC-correspondent Guus Valk schrijft:

“Hij speechte in Washington enkele malen, op uitnodiging van de zeer conservatieve Congresleden Louie Gohmert en Steve King. Wilders onderhoudt al jaren nauwe banden met een kleine groep anti-islamitische conservatieven, onder wie King en Geller. Buiten die kring heeft Wilders weinig voet aan de grond gekregen in de VS.”