Tractor

De ‘boeren’ – een zelf verzonnen geuzennaam – gaan Europa in. Na de bekerwinst willen supporters van FC Groningen met de tractor naar internationale uitwedstrijden reizen. Met klei aan de reuzenbanden de snelweg op.

„En we gaan op de trekker naar Madrid, hoi, hoi!” zongen ze al in de Kuip. Lekker, tweeduizend kilometer heen en weer kachelen voor een potje voetbal in Spanje.

FC Groningen heeft historie geschreven. Dat zinnetje hoorde ik gisteren veelvuldig na afloop van de bekerfinale tegen PEC Zwolle. En het is waar. De club heeft een eerste grote prijs gewonnen. „De provincie” – ook hun eigen woorden – duwt de borst vooruit.

De Randstad heeft het nakijken.

Algemeen directeur Nijland verzekerde de tv-kijkers dat er 40.000 Groningers op de huldiging zullen afkomen: „We gaan gekkigheid zien in de regio.”

Albert Rusnák maakte beide doelpunten. Rusnák werd ontdekt door Manchester City, vertrok van Tsjechië naar Engeland om daarna verhuurd te worden aan Cambuur Leeuwarden. In december 2015 verkaste hij naar FC Groningen.

De 20-jarige Slowaak heeft al veel van de wereld gezien. Hij werd in Vyskov geboren, een eenvoudig stadje met 20.000 inwoners. In Manchester stond de parkeerplaats van het trainingscomplex vol met Aston Martins en Maserati’s van de steenrijke City-spelers. In Groningen rijden zijn fans op tractoren.

Rusnák liet bij Cambuur al weten te genieten van de overgang naar een kleinere club. Nu is hij belangrijk matchwinnaar van Groningen. „Amazing”, zei Rusnák na de finale.

Terwijl de Champions League steeds meer verworden is tot een voorspelbare competitie tussen de rijkste clubs, blijven de wedstrijden in de Europa League verbazen. Er doen clubs aan mee waar niemand van gehoord heeft. Dat maakt nieuwsgierig. Groningen hoort alleen al vanwege die voor buitenlanders onuitsprekelijke naam in de Europa League thuis.

Europese clubs zullen raar opkijken als ze horen dat in Groningen internationale sterspelers als Arjen Robben en Luis Suárez tot wasdom kwamen. Groot geworden op het trainingsveld in een provinciestad. En ontspannen genietend van een koffie onder de Martinitoren en een nachtelijk biertje in de Poelestraat.

Nu is Rusnák aan de beurt. Een technisch begaafde speler die met een achteloze voetbeweging in zijn eentje het spel een andere wending geeft. Hoe lang blijft het talent nog in de regio van directeur Nijland?

Woensdag vindt de huldiging plaats. Niet op een parkeerplaats buiten de stad, maar gewoon, in het Stadspark.

De Groningers zullen juichen voor Rusnák. Daar staat hij met de beker, die jongen met dat kortgeknipte peroxidegras op het hoofd. Een Slowaakse Tsjech die via Engeland op de Nederlandse voetbalvelden verzeild raakte en in korte tijd kwam bovendrijven.

In Groningen kijken ze er niet van op.

Zo gaat dat in hun stad, in hun provincie.