Antibiotica helpen niet bij langdurige klachten

Mensen met chronische klachten na de ziekte van Lyme hebben geen extra baat bij een langdurige antibioticakuur. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van patiënten die korte of juist lange antibiotica-kuren kregen. Jaarlijks lopen naar schatting 25.000 mensen in Nederland een acute Lyme-infectie op als gevolg van een tekenbeet. Snel behandelen met antibiotica kan erger voorkomen, maar niet altijd wordt de infectie op tijd onderkend. Tussen de 5 en 10 procent van de patiënten blijft kampen met chronische klachten. Patiënten willen doorbehandeld worden, artsen twijfelen aan het nut daarvan. In het onderzoek werd bij 280 patiënten het effect bekeken van een korte kuur van 2 weken of een lange kuur van 14 weken. Het bleek geen verschil te maken.