Superbelegger Warren Buffett gaat na 50 jaar vrolijk verder

Tienduizenden beleggers verzamelden zich dit weekend op het 'Woodstock voor kapitalisten' in Omaha.

De leukste aandeelhoudersvergadering ter wereld was dit weekend weer in het Amerikaanse Omaha. Ruim 40.000 beleggers kwamen af op het ‘Woodstock voor kapitalisten’, zoals superbelegger Warren Buffett zijn jaarlijkse Berkshire Hathaway-aandeelhoudersweekend noemt.

Deze editie stond in het teken van het gouden jubileum van Buffett als Berkshire-baas. Dat is reden voor een feestje. Wie vijftig jaar geleden vijftig dollar in Berkshire stak, heeft daar nu een miljoen dollar van gemaakt.

De 84-jarige topman trapte dit weekend een krantengooiwedstrijd af met vriend en Berkshire-bestuurslid Bill Gates, speelde een potje tafeltennis en riep aandeelhouders in het conventiecentrum op zo veel mogelijk producten te kopen van de aanwezige Berkshirebedrijven. Fruit of the Loom-boxershorts bijvoorbeeld en Heinz-ketchup met afbeeldingen van kompaan Charlie Munger en hemzelf.

Opvolging

Traditioneel hoogtepunt was de urenlange vragensessie met aandeelhouders. Buffett begint wat aan de oude kant te raken. Rechterhand Munger (91) is ook niet de jongste. De grote vraag van menig aandeelhouder is dan ook wie Buffett gaat opvolgen.

Munger voedde onlangs nog de speculatie door in een brief aan aandeelhouders Berkshirebestuurders Ajit Jain en Greg Abel te noemen. Buffett ging daar verder niet op in en zei dit weekend dat hij van plan is ook volgend jaar nog aan het hoofd te staan.

De enige kritische vragen gingen over de samenwerking met 3G Capital. Met de Braziliaanse private equityreus kocht Berkshire onlangs voor 46 miljard dollar Kraft Foods om het samen te voegen met Heinz. 3G heeft de reputatie bij overnames veel mensen te ontslaan, maar volgens Buffett is dat niet erg en „hebben sommige bedrijven te veel mensen in dienst”.

Voor de deur liepen bovendien enkele protesterende piloten van zijn privéjetmaatschappij NetJets die meer salaris willen. Maar verder was de bijeenkomst in de staat Nebraska wederom een vrolijk gebeuren. En daar was ook alle reden toe.

MIljardenwinst

Met eigen bedrijven, een verzekeringsimperium en grote aandelenpakketten in bedrijven als American Express, IBM, Coca-Cola en Wells Fargo boekte Berkshire vorig jaar een omzet van 194 miljard dollar en een nettowinst van bijna 20 miljard. Dat tempo zet het conglomeraat vrolijk door, blijkt uit de nettowinst van 5,1 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2015.

En omdat Berkshire geen dividend uitkeert heeft het inmiddels een oorlogskas met 63 miljard dollar cash achter de hand. Dat geld houdt Buffett klaar voor als er economische turbulentie de kop op steekt, zei hij dit weekend. „We zijn voorbereid en dat zullen de meesten niet zijn.”

Buffett heeft een aantal gouden investeringsregels. Hij steekt zijn geld alleen in bedrijven die hij begrijpt en houdt die investering vervolgens lang vast. ‘Ben angstig als anderen inhalig zijn, ben inhalig als anderen angstig zijn’, luidt een ander motto.

Buffett zegt dat Berkshire het de komende vijftig jaar nooit zo goed kan doen als de afgelopen vijftig toen het gemiddelde rendement rond de 20 procent per jaar lag. Maar de topman blijft Berkshire wel aanraden als belegging en schreef onlangs in een brief aan zijn beleggers: „Wij spelen nooit Russisch roulette met het geld dat je ons toevertrouwt. Ook niet als het metaforische pistool honderd kamers en maar één kogel heeft”.