Jos van Rey is niet welkom bij samenwerking van lokale partijen

Jos van Rey
Jos van Rey Foto ANP

Zelfs bij het samenwerkingsverband van lokale partijen is Jos van Rey niet welkom. De Limburgse Volkspartij van de ex-VVD-senator is niet toegelaten tot de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF). Dat heeft de ledenraad van OSF zaterdag besloten.

Ook zonder Van Rey heeft de OSF „in principe genoeg steun” om bij de Eerste Kamerverkiezingen van 26 mei een zetel in de senaat te bemachtigen, zegt lijsttrekker Hendrik ten Hoeve.

In zeven provincies haalden verschillende plaatselijke partijen in totaal 15 zetels bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart. Zij hebben zich inmiddels allemaal bij OSF aangesloten of aangekondigd eind deze maand op Ten Hoeve te stemmen. Op wie Van Rey zijn stem uitbrengt nu hij door OSF is afgewezen, is nog niet duidelijk. De politicus uit Roermond was vanochtend zelf niet bereikbaar voor commentaar en zijn woordvoerder „weet nog niet hoe we moeten reageren op dit circus”.

Volgens Jan Heijman, de fractievoorzitter van Lokaal Brabant, was het „aan onze achterban niet uit te leggen” om met Van Rey in zee te gaan. Van Rey wordt verdacht van witwassen en corruptie en werd daarom uit de VVD gezet. Hij begon voor zichzelf en kreeg genoeg stemmen voor een zetel in de Staten van Limburg.

Heijmans heeft „alle landelijke partijen over de vloer gehad” die hem vroegen op hun te stemmen, maar koos toch voor de OSF. Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben straks nog maar 21 van de 75 zetels. Ook met gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP komen ze waarschijnlijk twee zetels te kort.