Schietpartij Garland: dit is wat we weten over dader Elton Simpson

Onderzoekers bij het Curtis Culwell Center na de schietpartij
Onderzoekers bij het Curtis Culwell Center na de schietpartij Foto AFP / Ben Torres / Getty Images

Dat Elton Simpson, de eerste van de twee daders wiens identiteit na de aanslag in Texas bekend werd, jihadistische sympathieën had, was bekend. De FBI was een paar jaar geleden een onderzoek tegen hem begonnen. De veiligheidsdienst kreeg hem in 2006 in het oog, omdat hij contact zou hebben met iemand die ervan werd verdacht een terreurcel in Arizona op te zetten.

Amerikaanse media melden dat hij in 2010 is aangeklaagd (hier de volledige tekst van de rechtszaak). Dat hij terreurdaden aan het voorbereiden was, werd niet bewezen geacht. Maar de rechter achtte wel bewezen dat hij had gelogen over de redenen om een reis naar Oost-Afrika voor te bereiden.

Tegen de kaffir

Een FBI-informant met een verborgen microfoon had in 2007 een aantal ontmoetingen met hem, zo bleek uit processtukken die worden geciteerd door de Los Angeles Times. Daarbij ging het vaak over de jihad en wat Simpson zag als een verplichting om in het buitenland te vechten voor de islam en tegen de ‘kaffir’ - de niet-gelovige moslims. Hij zei volgens het procesverslag:

“I’m telling you, man, we can make it to the battlefield. It’s time to roll. [...] Bye bye, America!”

Simpson had in het proces ontkend dat hij met FBI-informanten had gesproken over een reis naar Somalië om gewapenderhand aan de jihad deel te nemen, terwijl uit de opnames bleek dat hij dat wel had gedaan. Simpson werd toen veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk en 600 dollar (zo’n 540 euro) boete.

Tweede dader

De 30-jarige Simpson gebruikte ook de naam Mutawakil. De politie heeft eerder vandaag huiszoeking gedaan in zijn appartement in Phoenix. De identiteit van de andere dader, die eveneens is doodgeschoten, was aan het begin van de avond nog niet bekend. Volgens een Amerikaanse verslaggever woonde hij in hetzelfde huis als Simpson.

Twitter avatar chriswnews Chris Williams #BREAKING NEWS: FBI confirms both suspects in Dallas shooting were roommates @ #Phoenix, AZ apt complex. #12News

Update 22.25 uur: Inmiddels is ook de identiteit van de tweede dader bekendgemaakt, schrijft persdienst AFP. Het is de 34-jarige Nadir Soofi, de huisgenoot van Simpson.

Simpsons vader zei tegen ABC News dat hij onregelmatig met zijn zoon sprak, omdat ze serieuze meningsverschillen hadden. De vader, Dunston Simpson, zei:

We are Americans and we believe in America. What my son did reflects very badly on my family.

De politie vermoedt dat de daders, of een van hen, achter tweets zitten die vlak voor de aanslag werden verstuurd. In de laatste werd de hashtag #texasattack gebruikt. Momenteel wordt onderzocht of de twee daders banden hadden met internationale terreurgroepen, melden de Amerikaanse autoriteiten.