Tien boetes voor negeren NS-poortjes Rotterdam Centraal

Een reiziger komt aan bij de poortjes in Rotterdam CS.
Een reiziger komt aan bij de poortjes in Rotterdam CS. Foto ANP / Martijn Beekman

De toegangspoortjes op Rotterdam Centraal, die sinds afgelopen vrijdag gesloten zijn, houden niet iedereen tegen die zonder kaartje het station in wil. De NS meldt dat het afgelopen weekeinde meer dan tien boetes uitgedeeld zijn aan reizigers die over de gesloten poortjes sprongen.

De boete bedraagt in elk geval negentig euro, maar kan hoger uitvallen wanneer bewakingspersoneel onheus wordt bejegend. Vooral in de eerste avond en nacht van de sluiting, werd vaak over de poortjes heen gesprongen door jongeren na het uitgaan.

De NS handhaaft het toezicht op het gebruik van de poortjes. Op beelden van RTV Rijnmond is te zien dat jongeren over de poortjes heen springen, terwijl NS-medewerkers en beveiligers erbij staan.

Op beelden van RTV Rijnmond is te zien dat jongeren over de poortjes springen:

Politieke vragen

De partijen GroenLinks en PvdA in Rotterdam gaan na het zien van de beelden schriftelijke vragen stellen aan het college van Burgemeester en Wethouders. “Als het niet lukt de zwartrijders tegen te houden, kun je de poortjes beter weghalen”, laat Arno Bonte van GroenLinks weten.

STATIONS VERVROEGD DICHT DOOR GEWELD

Eigenlijk zouden de poortjes pas over twintig weken worden gesloten. Maar na recent geweld tegen NS-medewerkers is besloten de stations al eerder af te sluiten voor niet-reizigers. Vaak zijn het zwartrijders die spoorwegpersoneel bedreigen en mishandelen, weet persdienst ANP.

In de loop van het jaar volgen nog meer stations waarvan de poortjes dichtgaan. Uiteindelijk zullen 82 stations alleen toegankelijk zijn voor treinreizigers. Nederland telt ruim vierhonderd treinstations.

Lees ook in nrc.next: ‘Snel dicht, omdat zwartrijders zo agressief zijn‘ (€)