Aangifte tegen ’jihadgezin’-posters

‘Huizen er nog andere jihadgezinnen in ’t Gooi?’ Reclameposters met deze zin hangen in bushokjes in Huizen en Hilversum. Adverteerder is RTV Noord-Holland, die nu voor de posters wordt aangeklaagd.

Vorige week bestempelde het Huizense PvdA-raadslid Kerem Gencer de posteractie al als „onacceptabel en respectloos”. Nu heeft een Marokkaans-Nederlandse inwoner van Naarden aangifte gedaan tegen de regionale omroep.

De aangever voelt zich zwaar gediscrimineerd, zo blijkt uit de aangifte, die het ANP heeft ingezien. Volgens de man doet het denken aan haatzaaiing tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij zegt dat hij het gevoel heeft dat hij zich tegenover buurtbewoners – die vragen of hij „het niet goed genoeg heeft in Nederland” – moet verantwoorden.

De man zegt dat er nauwelijks ‘jihadgezinnen’ zijn in ’t Gooi. Er was vorig jaar een geval van twee gezinnen uit Huizen die ervan verdacht werden uitreisplannen naar Syrië te hebben, maar de rechtbank concludeerde dat daar niet genoeg bewijs voor was.

Directeur Paul van Gessel van RTV NH liet afgelopen donderdag in het EO-programma Dit is de Dag weten dat hij de ophef niet begrijpt. „Wij zoomen per regio in Noord-Holland in op een thema dat daar speelt. In het Gooi zijn dat jihadstrijders. Wij zijn een journalistieke organisatie en die stelt vragen. Waarom zou je hier geen reclame mee mogen maken?”