Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Koningshuis

Psychedelische roes-rap bij vlagen briljant

De rapper met de saaiste naam is tevens de meest excentrieke hiphopartiest van dit moment. Young Thug uit Atlanta groeide op met de muziek van Lil Wayne en de titel van zijn eerste commerciële release verwijst naar diens Tha Carter-reeks. Young Thug is geïnspireerd door Lil Waynes meest kermende en bizarre rapstijlen maar is inmiddels de koning van zijn eigen prachtige, abstracte universum, waarin het geweld en genotsmiddelen, vrouwen en diep dreunende kickdrums regent. Soms snijdt zijn stem door je ziel. Hij mompelt, strooit met ingenieuze flows en vocale effecten (skrrrt!) en goochelt met ad-libs in zijn melodieuze, psychedelische roes-rap (woosh!). Zijn raps smelten samen met stevige, sfeervolle producties die alle ruimte geven. Soms stampt daar een heerlijk lompe rapper doorheen, zoals een sinistere Birdman (brrrr!) in instant-klassieker Constantly Hatin’. Niet elk nummer is sterk maar de vrije, creatieve geest van Young Thug is bij vlagen briljant.