Oud-president Brazilië Lula corruptieverdachte

Te midden van het grootste corruptieschandaal uit de nationale historie doet het Braziliaanse OM nu onderzoek naar oud-president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva. Hij zou zijn invloed hebben ingezet ten gunste van een groot Braziliaans bouwbedrijf.

Lula zou enerzijds de Braziliaanse ontwikkelingsbank BNDES hebben overtuigd grootschalige leningen te verstrekken voor infrastructurele projecten van bouwbedrijf Odebrecht in Cuba en de Dominicaanse Republiek. Daarnaast zou hij zich op politiek niveau hebben bemoeid met Odebrechts zaken in Venezuela, Angola en Ghana en zou hij reizen in een privévliegtuig van het bouwbedrijf.

Het vooronderzoek door een speciale anticorruptie-eenheid richt zich op zaken waarmee volgens het Braziliaanse weekblad Época een bedrag van omgerekend minstens 1,4 miljard euro gemoeid is. De staatsgeleide BNDES, met een groter jaarlijkse budget dan de Wereldbank, zou dat hebben uitgekeerd aan Odebrecht ‘nadat Lula, als ex-president, de presidenten van Ghana en de Dominicaanse Republiek had getroffen’. Lula, Odebrecht en de BNDES ontkennen alle beschuldigingen. Hoge politici van Lula’s partij liggen al maanden onder vuur in de corruptieaffaire bij (semi)staatsoliebedrijf Petrobras, waarbij ook Odebrecht is betrokken. Tientallen politici zijn opgepakt. Ook de naam van de huidige president Rousseff wordt genoemd in die zaak, al is nooit bewijs van haar betrokkenheid gevonden.