Ben Carson nieuwe Republikeinse presidentskandidaat VS

Ben Carson
Ben Carson Foto EPA / Michael Reynolds

De 63-jarige Ben Carson, schrijver en voormalig neurochirurg, stelt zich verkiesbaar voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat zei de Republikein gisteren in een interview in Florida met de televisiezender WPEC. De officiële aankondiging is vandaag, in Detroit.

Als neurochirurg was Carson een held van de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Hij was de eerste die erin slaagde een Siamese tweeling succesvol te scheiden. Later, na zijn pensionering, schoof Carson naar rechts op. Hij ging boeken schrijven over religie en politiek. De ooit partijloze Carson ontwikkelde zich de laatste jaren tot een van de conservatiefste Republikeinen, met name op zorg en ethische thema’s.

Politiek gezien staat Carson bekend om zijn conservatieve opvattingen. Hij vindt zijn achterban vooral onder de aanhangers van de Tea Party, de conservatieve hoek van de Republikeinse partij.

In het interview voor de Amerikaanse televisie zei Carson:

“Ondanks het feit dat ik geen politicus ben, hebben veel mensen me geadviseerd om me kandidaat te stellen”, zo sprak Carson. Eerder zei Carson al eens dat hij het idee heeft dat zijn beperkte politieke achtergrond juist voor hem pleit. “Ik zie mezelf als een doorsnee Amerikaan met een gezond verstand. Ik denk dat dat zal weerklinken bij veel Amerikanen, ongeacht hun politieke voorkeur.”

Update 13.37 uur: ook Fiorina kandidaat

Ook Carly Fiorina, de voormalige topvrouw van Hewlett-Packard, doet mee in de race om het presidentschap. Zij maakte vanmiddag op tv bekend dat zij zich kandidaat stelt voor de Republikeinen. Vorige maand zei Fiorina (60) dat zij als Republikeinse presidentskandidaat de Democratische Hillary Clinton kan ‘neutraliseren’.

Boegbeeld van The American Dream

Carson wordt door velen gezien als een Amerikaans ‘voorbeeld van succes’: hij klom op van een arme zwarte jongen in de grote stad, tot een internationaal bekende neurochirurg. Carson steekt zijn kritiek op de huidige president Barack Obama niet onder stoelen of banken.

Carson is niet de eerste Republikein die zich verkiesbaar stelt. Onder meer Ted Cruz, Paul Rubio en Rand Paul gingen hem voor.

Meer weten over alle kandidaten? Lees ons overzicht: ‘Mr. of Mrs. President? Alle Amerikaanse kandidaten op een rij‘.