Obama wil na presidentschap strijden tegen raciale ongelijkheid

President Obama wil zich na zijn presidentschap inzetten voor gelijke kansen in het onderwijs en tégen raciale ongelijkheid. Het zijn thema’s waar hij als president mee bezig was en waar hij zich “voor de rest van mijn leven” voor wil inspannen. Dit zei hij bij de lancering van de ‘My Brother’s Keeper Alliance’, meldt persbureau Reuters.

Obama poseert voor de foto na zijn toespraak in Lehman College in New York.
Obama poseert voor de foto na zijn toespraak in Lehman College in New York. Foto Reuters / Jonathan Ernst

President Obama wil zich na zijn presidentschap inzetten voor gelijke kansen in het onderwijs en tégen raciale ongelijkheid. Het zijn thema’s waar hij als president van de Verenigde Staten mee bezig was en waar hij zich “voor de rest van mijn leven” voor wil inspannen. Dit zei hij bij de lancering van de ‘My Brother’s Keeper Alliance‘, een initiatief voor gelijke kansen voor minderheden dat is opgezet vanuit het Witte Huis.

De aankondiging komt na een week waarin opnieuw duizenden Amerikanen protesteerden tegen discriminatie, dit keer na de dood van de 25-jarige Afro-Amerikaanse Freddie Gray in zijn cel in Baltimore. De obstakels waar mannen uit minderheidsgroepen zich vanaf hun geboorte voor gesteld zien, maken dat zij een moeilijker pad bewandelen, zei Obama. Hij toonde begrip voor de frustratie van de betogers.

“Dat gevoel van onrechtvaardigheid, van onmacht, van mensen die niet gehoord worden, heeft het protest gevoed op plekken als Baltimore, Ferguson en New York.”

Hij verwees daarmee naar de dood van Gray, Michael Brown (Ferguson) en Eric Garner (New York) - allen Afro-Amerikaanse mannen die overleden na politiegeweld. Het Amerikaanse ministerie van Justitie vond na onderzoek bewijs van stelselmatige raciale vooringenomenheid en stereotypering bij de politie in Ferguson. Agenten in de voorstad van St. Louis houden zonder redelijke grond mensen aan en arresteren zonder duidelijke aanleiding.

Dat Obama nu zegt dat hij zich wil blijven inzetten tegen ongelijkheid, kan er volgens persbureau Reuters op wijzen dat hij na zijn presidentschap betrokken zal blijven bij de My Brother’s Keeper Alliance. Bekijk hieronder zijn toespraak terug:

Lees verder op nrc.nl: Weer rellen VS na dood zwarte man door politiegeweld. We praten je bij en in NRC: Baltimore, een gemeenschap zonder vaders (€)