Music Dag heeft frisse klankverkenningen en woedemuziek

Saxofonist Ties Mellema
Saxofonist Ties Mellema

Niet alleen door het druilerige weer leek het zondag wel november in het Muziekgebouw. De November Music Dag presenteerde vier verschillende voorstellingen die onlangs in het succesvolle Bossche nieuwemuziekfestival te horen waren. Rode draad vormde inventief gebruik van live elektronica.

Soselo in Siberia van het Rosa Ensemble was een gelaagde constructie van video, toneel, live muziek en geluidsband, met geestige projecties, vuige synths, tinkelende percussie en knetterende elektronica. Door onverstaanbaarheid bleef de verbale laag schimmig in het associatieve verhaal over Stalins vrouw die wegens zelfmoord naar Siberië wordt verbannen. Maar het was met zoveel verbeeldingskracht een oorspronkelijke kant op gestuurd dat je de onbegrijpelijkheid grotendeels door de vingers zag.

The end of desire is Ties Mellema’s eerste solovoorstelling, over zijn na een ongeluk tegen de verwachting in herwonnen vermogen saxofoon te spelen. Op sopraan-, alt- en baritonsax creëerde hij met loops en effectapparatuur dichte klanktapijten, uitmondend in stampende, vervormde woedemuziek. Met projecties van verkeersdrukte en bebloede handen riep hij een omineuze sfeer op, maar het heftige geheel bleef tamelijk abstract.

De spannendste confrontatie tussen akoestische instrumenten en elektronica bood het geïmproviseerde concert van strijkkwartet ZAPP4 met geluidskunstenaar Jan Bang. De geoefende improvisators van ZAPP4 wisselden moeiteloos van rol, plukkend, schurend of uitbarstend in lyriek. Bang ging hun klankbeelden met samples en vervormingen op zo’n organische manier te lijf, dat de geluidsbron soms nauwelijks nog was vast te stellen. Nooit obligaat of voorspelbaar was dit uur van frisse klankverkenningen een heerlijke luisterervaring. De klank van pianiste Saskia Lankhoorn was gisteren wat diffuus, maar de melancholische postminimal van componiste Kate Moore blijft iets bijzonders. Door elektronische verdubbeling van haar spel schiep Lankhoorn in Sensitive Spot een verpletterende geluidsmuur.