Minister redt ROC Leiden met maximaal 40 miljoen

Commissie doet onderzoek naar vastgoedtransacties.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) redt ROC Leiden met, maximaal, 40 miljoen euro. De mbo-instelling stond eerder op de nominatie te worden overgenomen door het ID College – een andere mbo-instelling uit de regio. Maar dat is van de baan, zo laat de minister in een brief aan de Tweede Kamer weten.

De koers is gewijzigd omdat een snelle overname te veel risico’s met zich mee zou brengen voor het ID College, zowel financieel als maatschappelijk, schrijft Bussemaker. ROC Leiden zit zwaar in financiële problemen door onverantwoorde vastgoedtransacties. Bestuurders lieten twee gigantische panden bouwen; bij station Leiden Centraal en station Lammenschans. Dat ging gepaard met hoge investeringen en ingewikkelde financiële constructies.

De jaarlijkse huurkosten liggen rond de 11 miljoen euro. Maar die zijn drastisch verlaagd na onderhandeling met vastgoedeigenaar Green Real Estate (het vastgoedbedrijf van Jan Zeeman, van winkelketen Zeeman) en de Bank Nederlandse Gemeenten. Daarbij is afgesproken dat het pand Lammenschans wordt verbouwd – de grote open ruimtes zijn niet handig om les in te geven. Een woordvoerder van Green Real Estate laat weten dat ROC Leiden het pand Lammenschans niet meer over twintig jaar terug hoeft te kopen – zoals eerder was afgesproken. ROC Leiden zal daarnaast het gebouw Level bij Centraal station in 2018 verlaten en op zoek gaan naar nieuwe huisvesting.

De mbo-instelling telt circa 9.000 leerlingen en gaat dus voorlopig zelfstandig verder. Er zal geleidelijk worden toe gewerkt naar een gemeenschap van mbo-colleges in de regio, zegt Bussemaker. Het geld dat de minister in ROC Leiden steekt, komt uit het reguliere mbo-budget. „Daarmee draagt de sector de kosten zelf.” Het geld is bedoeld om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Dat is hard nodig: de onderwijsinstelling staat onder verscherpt toezicht bij de Onderwijsinspectie en diverse opleidingen staan als zwak te boek. Bussemaker schrijft dat de huidige studenten moeten kunnen rekenen op gedegen onderwijs en een diploma van waarde.

Een commissie onder leiding van Pauline Meurs, hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit, gaat onderzoeken hoe het mis kon gaan bij ROC Leiden. De minister wil vooral weten hoe de huisvestingsbeslissingen tot stand zijn gekomen.

Nog voor de zomervakantie zal Ricardo Winter als nieuwe bestuursvoorzitter aantreden bij ROC Leiden. Hij is nu lid van de raad van bestuur van ROC van Amsterdam en ROC van Flevoland. Verder wil Bussemaker dat er een nieuwe raad van toezicht komt.