Mbongwana Star kan uitgroeien tot een supernova

Ja, de zangers zitten in rolstoelen en ja, hun lichamen zijn getekend door het straatleven van Kinshasa, maar verder lijkt Mbongwana Star in niets op hun voormalige band Staff Benda Bilili. Die groep van ex-poliopatiënten viel na enkele wereldveroverende tournees uit elkaar. Zaterdag bleek in Utrecht dat de twee belangrijkste songwriters, Coco Ngambali en Theo Nsituvuidi, zich muzikaal radicaal hebben losgerukt van de moederschoot.

Niet de hysterische rumbarock, maar afrosoul en funk vormen de basis van Mbongwana Star. Nummers beginnen vaak als onheilspellende getto-soul waarna een uitwerking volgt die alleen in een chaotische stad als Kinshasa kan ontstaan. Gitarist R9 put zich uit in effecten en valt in hypnotiserende solo's terug op de snelle rumba Congolaise. Die vormt ook de basis voor enkele nummers die geschreven lijken voor het festivalpubliek. Dan maakt soul plaats voor de energie van mestizo en ska á la Manu Chao.

Het nieuwe geluid uit Congo wordt in belangrijke mate vormgegeven door de Iers/Franse bassist Doctor L. Hij tekende ook voor de productie van het album waarop elektronica een hoofdrol spelen. Hoe verfrissend ook, live is het nog even zoeken naar de juiste synergie. De rauwe stemmen komen slecht door, de drummer speelt houterig en het geheel klinkt nog wat onaf. Maar ze zijn pas net begonnen. Mbongwana Star kan uitgroeien tot een supernova aan het Afro-firmament.