Dit had FC Groningen even nodig, zegt directeur Nijland

Foto Olaf KRaak/ EPa

De bevingssensor van TNO in het stadhuis van Groningen sloeg uit toen de massa op de Grote Markt dansend en springend de overwinning vierde. FC Groningen won gisteren de bekerfinale ten koste van titelhouder PEC Zwolle (2-0) in de Kuip, waar van beide clubs ruim 18.000 supporters naartoe waren gereisd. Albert Rusnák scoorde tweemaal.

De eerste prijs voor FC Groningen, in 1971 voorgekomen uit GVAV, is daarmee een feit. Een enorme impuls voor club, stad en provincie Groningen, zei Hans Nijland, de langszittende clubdirecteur in het betaald voetbal. „Vorig jaar was ik erg teleurgesteld over de verkoop van de seizoenskaarten. We wonnen de play-offs, desalniettemin werden er 200 seizoenkaarten minder verkocht. Dat stak. Maar dit succes wordt beloond, er gaan volop seizoenskaarten verkocht worden, de sponsoring en merchandising zullen nog meer aantrekken. Dit wordt een fantastische zomer.”

FC Groningen kan sowieso 2,4 miljoen euro tegemoet zien nu de bekerwinnaar zich direct plaatst voor de groepsfase van de Europa League. Nijland: „Zes Europese wedstrijden. On-ge-lo-fe-lijk voor FC Groningen”, dat nog niet eerder doordrong tot een poulefase. Groningen trof op weg naar de bekerwinst als sterkste tegenstanders Vitesse in de kwartfinale en gisteren dus PEC. Barendrecht, Flevoboys, Volendam en Excelsior werden eenvoudig verslagen. Nijland: „Dit hadden we even nodig.”