Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Front National schorst oprichter Jean-Marie Le Pen

Jean-Marie Le Pen op het podium waar zijn dochter Marine Le Pen net met haar 1 mei-toespraak zou beginnen.
Jean-Marie Le Pen op het podium waar zijn dochter Marine Le Pen net met haar 1 mei-toespraak zou beginnen. Foto AFP / Kenzo Tribouillard

De Franse partij Front National heeft het lidmaatschap van oprichter Jean-Marie Le Pen tijdelijk opgeschort. De maatregel geldt tot een ingelast partijcongres zich uitspreekt over de positie van de 86-jarige Franse politicus.

Dochter en partijleider Marine Le Pen zei gisteren in een interview met Europe 1 dat haar vader niet meer namens de partij mag spreken. Dit liet ze weten nadat hij vrijdag haar toespraak verstoorde. De twee zijn gebrouilleerd, maar zo ver als schorsing ging Marine Le Pen nog niet. Peter Vermaas, onze correspondent in Frankrijk, schrijft:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Dat Marine Le Pen haar vader, de mede-oprichter van het FN, daadwerkelijk uit de partij zet, is een definitieve breuk met de geschiedenis,

Jeanne d’Arc

Marine Le Pen sprak zich onlangs uit (€) tegen het voornemen van haar vader aan de regionale verkiezingen deel te nemen. Jean-Marie Le Pen had toen net op tv een eerdere, zeer omstreden uitspraak, herhaald: de gaskamers zijn wat hem betreft “een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog”. Een paar weken later nam hij het op voor het met de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog collaborerende Vichy-regime in Frankrijk. Het familiedispuut werd openlijk in de media uitgevochten.

De partijoprichter liet op 13 april weten zich neer te leggen bij het besluit van zijn dochter om hem het lijsttrekkerschap te ontnemen. De ruzie bleek nog niet gesust.

Afgelopen vrijdag beklom Le Pen onverwachts het podium, om daar “Jeanne, help me!” te roepen. Zijn dochter zou net een toespraak gaan houden over Jeanne d’Arc, de nationale heldin van Frankrijk. Vervolgens nam hij ruim de tijd om applaus in ontvangst te nemen.

Met zijn omstreden uitspraken dwarsboomt Jean-Marie Le Pen - bewust of niet - de pogingen van zijn dochter om het FN voor bredere groepen Fransen acceptabel te maken. Sinds haar verkiezing tot partijleider probeert ze het FN van traditioneel extreem-rechts naar een meer nationaal-populistische hoek te bewegen, schreef onze correspondent Peter Vermaas eerder in nrc.next (€):

“Leden die racistische opmerkingen maken of blijk geven van nazisympathieën worden subiet geroyeerd – overigens expliciet tegen de zin van Jean-Marie Le Pen. Hij heeft al vaak gezegd niets te zien in haar strategie van ‘dediabolisering’.”

Lees verder in NRC: Marine Le Pen is haar vader nu echt zat (€)